Overdag houd ik mij bezig met contracten met clausules over aansprakelijkheid, verplichtingen van partijen, opzegtermijnen en escalatiemechanismen. Oftewel: het betere juridische puzzelwerk. Maar deze week werkte ik na kantooruren aan een heel ander soort contract maar wel één die écht impact heeft. En ook een beetje liefde uitstraalt. En het is, eerlijk gezegd, het leukste contract dat ik dit jaar heb opgesteld 😉
Niet voor een klant of leverancier maar voor mijn eigen kind (bijna 11 jaar). En het onderwerp? Haar allereerste smartphone. (Zie foto.)
Als contractspecialist geloof ik in de kracht van heldere afspraken. Een goed contract schept verwachtingen, geeft duidelijkheid en voorkomt gedoe achteraf. En waarom zou dat alleen voor bedrijven of instellingen gelden?
Waarom een contract voor een telefoon?
Een eerste telefoon is een grote stap. Je geeft niet alleen een apparaat, maar ook toegang tot het internet, sociale media, groepsapps, en – laten we eerlijk zijn – een hele wereld aan prikkels, verleidingen en verantwoordelijkheden.
Natuurlijk kun je roepen: “Gebruik ‘m verstandig!” Maar wat is verstandig? Wat verwachten we van elkaar? En wat doe je als dingen misgaan?
Precies daarom maakte ik een contract. Niet om te controleren, maar om de verwachtingen scherp te krijgen en die vast te leggen in een vorm die mijn kind serieus neemt.
Wat staat erin?
Het contract is niet dik, juridisch of formeel. Maar wel duidelijk. Afspraken over onder andere: eigendom en gebruik, waar en wanneer de telefoon gebruikt mag worden (bijv. niet aan tafel of in bed), gedrag en sociale omgang: respectvol appen, niets delen zonder toestemming, geen gekke foto’s, en geen persoonlijke info op openbare profielen, ouders blijven betrokken: we mogen meekijken of de telefoon terugnemen als afspraken worden geschonden. Maar fouten maken mag, dan praten we en beginnen we opnieuw. Ten slotte ook afspraken over hoe je omgaat met social media.
Social media is misschien wel het lastigste deel van het contract. Niet alles is zwart-wit, en wat vandaag werkt, kan morgen alweer anders voelen. We hebben dus bewust ruimte ingebouwd voor overleg, aanpassing en groei.
Heb jij ook een contract of afspraken gemaakt rondom de eerste telefoon of social media?
Ik hoor graag hoe jullie dat aanpakken vooral rond apps, privacy, groepsdruk of wat werkt bij (beginnende) pubers. Tips zijn welkom!
Laat een reactie achter of stuur me een berichtje. Misschien kunnen we samen een beetje slimmer opvoeden in het digitale tijdperk.
Meer weten over hoe ik professioneel met contracten werk?
Kijk dan eens lekker rond hier op mijn website, daar vind je alles over mijn werk als contractspecialist.