Waar kan ik terecht voor juridisch advies?

Juridisch advies, 2 soms bijna “vieze woorden” omdat je dat toch bijna niet nodig hebt?! Immers alles is toch op internet te vinden?! Het tegendeel is natuurlijk waar, lang niet alle bronnen zijn zo waterdicht. Hoe kun je de juiste informatie als leek er nu uit pikken? Geen doen! Ikzelf adviseer om deze reden juridische informatie dan ook nooit “zomaar” van het internet te plukken. Niet alleen het kopiëren en plakken van kleine letters en andere juridisch (gerelateerde) documenten is onverstandig, ook het zoeken van antwoorden op jouw juridische vraag is lang niet altijd zo wijs.

Maar waar kun je dan terecht als ondernemer?

Voor de consument is er het juridisch loket, Rechtwijzer, de Consuwijzer en ga zo maar door. Maar voor jou als ondernemer zijn er echter lang niet zoveel -laagdrempelige- instanties te vinden. Dit terwijl een ondernemer toch juist ook heel vaak in aanraking komt met juridische vraagstukken en/of helaas ook wel eens in een juridisch conflict raakt.

Rechtsbijstandverzekering. Je kunt als ondernemer weliswaar beroep doen op je rechtsbijstandverzekering, echter dan moet je die natuurlijk wel -vantevoren- hebben afgesloten. Overigens is het dan ook nog maar de vraag of jouw juridisch vraagstuk wel onder de polisvoorwaarden valt. Ook daar vang je -in de praktijk- als ondernemer vaak bot… Dit soort verzekeringen zijn vaak ook relatief duur als je kijkt wat je per maand moet neerleggen. Hoe dan ook, het blijft een afweging, zoals eigenlijk altijd wel bij het afsluiten van een verzekering.

Fora op internet. Inmiddels zijn er wel een aantal fora op internet waar je jouw vraag kwijt kunt en je meestal ook nog een eerste antwoord gratis kunt ontvangen. Denk bijv. aan higherlevel.nl, deondernemer.nl, ondernemer24. Echter zijn dit vaak fora waar werkelijk vanalles wordt gevraagd en je krijgt lang niet altijd (betrouwbaar) juridisch advies van een kundige. Voor specialistische juridische hulp is het sowieso nog steeds noodzakelijk een jurist of advocaat in te schakelen. Bovendien zijn de eerstelijns vragen of je nu online of offline zit, vaak gratis maar moet je bij complexere vragen toch rekenen op een uurtarief. Overigens, volgens mij geldt dit net zo goed wanneer het gaat om vakspecialisten waar we niet-juridische vragen aan stellen…

Advocaat of jurist. Wanneer je met een juridische vraag worstelt als ondernemer kom je vroeg of laat alsnog terecht bij een jurist of advocaat. Ook advocaten en juristen doen vaak aan een gratis inloopspreekuur en/of eerste vrijblijvend gesprek. Wanneer er echter werkzaamheden en/verdieping vereist is voor jouw vraag, zullen er toch kosten in rekening moeten worden gebracht. Belangrijk is nog wel te melden dat advocaten een hoger uurtarief hanteren dan juristen. Ook heb je lang niet voor alle zaken een advocaat nodig. Hierover schreef ik eerder. Veel juristen, waaronder ook ikzelf en HBOjuristen hanteren een juridisch abonnement. Dit abonnement is vaak aantrekkelijker dan een verzekering qua maandelijkse premies en voorwaarden.

Tip: Wees je, je ervan bewust dat je voor het antwoord op een juridische vraag soms beter iets kunt investeren dan dat je achteraf op de blaren moet gaan zitten. Zeker als ondernemer kan het kostenplaatje achteraf torenhoog oplopen terwijl dit eenvoudig was te voorkomen.

 

Een gedachte over “Waar kan ik terecht voor juridisch advies?

  1. Bedankt voor de informatie, ik denk dat ik een strafrecht advocaat nodig zal hebben. Dus ik kan alle informatie en advies wel gebruiken. Ik zal rondkijken voor een gratis spreekuur, hopelijk mag er iemand mee, ik ga liever niet alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.