Als je als Nederlandse partij een contract afsluit met een Belgische partij, welk recht is dan toepasselijk: het Nederlands of juist het Belgische? Of een ander (Europees?) recht?

Of het Nederlandse recht of dat van België van toepassing is, hangt van je activiteiten af en vooral waar je ze uitvoert.

Verkoop je producten vanuit Nederland aan Belgische klanten, dan is het Nederlandse recht van toepassing. Het zelfde geldt voor dienstverlening die je in Nederland uitvoert voor een Belgische klant.

Wanneer de dienstverlening echter in België wordt uitgevoerd dan zijn de Belgische wetten van toepassing.

Qua Europese wetgeving; de Europese Unie streeft er naar om een gelijk niveau te bereiken van alle nationale wetten en hoewel ze hiermee al aardig opschieten zijn nog niet alle wetten overal gelijk. Vooral met de dienstverlening in andere EU-landen is het goed opletten wat wel en wat niet mag.

Mijn tip. Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen welk recht van welk land van toepassing is, doch is het verstandig dit vast te leggen in je contract/algemene voorwaarden. Ditzelfde geldt voor welke rechter bevoegd is om over een eventueel geschil te buigen. Dit laatste kan namelijk ook verschillen.

2 gedachten over “Als je als Nederlandse partij een contract afsluit met een Belgische partij, welk recht is dan toepasselijk: het Nederlands of juist het Belgische? Of een ander (Europees?) recht?

 1. Reactie september 2020! Inzake GEO BLOCKING/GDPR/AVG en de nieuwe bepalingen d.d. 23 februari 2018 in de EUROPESE UNIE. Een Nederlands bedrijf levert naar België, dat mag niet in een binnenlandse regelgeving België. De Belgische klant suggereert dat het onder het Belgisch recht valt, de Nederlandse leverancier beroept zich op het Nederlands recht, de Belgische klant vraagt inzage in de Nederlandse fiscus aangifte 2017, 2018, 2019. Het Nederlands bedrijf onderwerpt zich aan het Nederlands recht, immers het bedrijf is ingeschreven bij de Nederlandse KvK. Het Nederlands bedrijf betwist en weerspreekt de oproep van het Belgisch bedrijf en advocaat? Wat nu? Hoe verder?

  1. Beste John,

   Betreft het hier een vervoersovereenkomst? Want dan is het CMR verdrag van toepassing.Artikel 31 lid 1 CMR zegt met zoveel woorden dat in geval van “CMR-rechtsgedingen” naast de door partijen gekozen rechter ook bevoegd zijn:
   ii het gerecht van de woonplaats van gedaagde,
   iii het gerecht van de plaats van inontvangstneming van de goederen,
   iv het gerecht van de plaats bestemd voor de aflevering van de goederen.

   Met vriendelijke groet,

   Gwenny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.