Zijn goede algemene voorwaarden nu echt zo belangrijk?

Het antwoord is ‘Ja’. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom ze wel degelijk belangrijk zijn. Maar een van de belangrijkste is dat je, je aansprakelijkheid kunt inperken in de algemene voorwaarden. Helemaal uitsluiten is niet mogelijk. Echter aansprakelijkheid inperken tot redelijke proporties is heel goed mogelijk en ook echt aan te raden. Bovendien gelden de algemene voorwaarden van het bedrijf waarmee je zaken doet wanneer jij er zelf geen hebt. Dat is natuurlijk nooit in jouw voordeel!

Wanneer je wel over algemene voorwaarden beschikt, moet je er nog voor zorgen dat ze ook correct zijn. Slechte algemene voorwaarden kosten ondernemers handen vol geld! Onderzoek heeft namelijk zoal uitgewezen dat in 2011 Nederlandse ondernemers bij elkaar naar schatting 59 miljoen euro kwijt zullen zijn aan de kosten voor het oplossen van zakelijke geschillen door juristen en/of advocaten. Argumenten hiervoor zijn onder meer de claimcultuur en het feit dat een kwart van de zelfstandigen, geen of slechte algemene voorwaarden hanteert, waardoor zij onnodig aansprakelijk zijn en worden gesteld bij het ontstaan van een conflict. Dit is onnodig wanneer je eenmalig investeert in die kleine lettertjes.

Wij kunnen je helpen bij:

  1. Je algemene voorwaarden te screenen/ op maat te maken
  2. Je adviseren hoe algemene voorwaarden voldoende ter inzage /ter beschikking te stellen aan opdrachtgevers, leveranciers en derden, waardoor de toepasselijkheid van de voorwaarden niet in gevaar komt.
  3. Je voorwaarden up to date te houden, zodat deze (meer) aansluiten bij het daadwerkelijke bedrijfsproces en de van toepassing zijnde wetten.
  4. Je algemene voorwaarden (voldoende) aan te passen naar jouw eigen, gewenste en noodzakelijke situatie.
  5. Bepalingen in je voorwaarden opnemen die NIET onredelijk bezwarend zijn of juist onredelijk bezwarende bepalingen eruit halen zodat je algemene voorwaarden volgens de wet niet ongeldig verklaard kunnen worden.

Heb je een juridische vraag hierover of heb je hulp nodig bij het opstellen/controleren van je algemene voorwaarden? Stuur me dan vrijblijvend een bericht (via tel. 0622037358 of gwenny@ge-mek.nl). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.