Waarom een vakbond?

Vanavond kwam nog in het nieuws dat opnieuw het aantal vakbondsleden is gedaald. Echter klaarblijkelijk zijn er wel meer jongeren lid geworden. Hoog tijd dus om er eens een korte blog aan te wijden.

Voor alle werknemers in Nederland zijn er in Nederland een paar grote vakbonden. De twee grootste vakbonden zijn FNV en CNV. Deze hebben weer heel veel deelvakbonden waar je uit kunt kiezen.

Maar waarom nu een vakbond voor een werknemer?

Een vakbond onderhandelt namens de werknemer als lid met de werkgever of werkgeversvereniging over de cao. Onderwerpen als loon, vergoedingen en werktijden kunnen voorbij komen. Ook treedt de vakbond op om de belangen van de werknemer/lid op te behartigen bij bijv. een reorganisatie. Ook is het mogelijk eventueel rechtshulp te krijgen bij ontslag.

Je kunt je vaak gemakkelijk online al aanmelden. Zie ook: http://www.vakbond-lid-worden.nl

Is er ook iets voor werkgevers?

Ja, er bestaan veel zogeheten werkgeversorganisaties/werkgeversverenigingen. Deze verenigingen voeren de cao-onderhandelingen met werknemers. Voorbeelden zijn onder meer: AWVN, MKB-Nederland (voor het midden- en kleinbedrijf), LTO Nederland (voor de land- en tuinbouw) etc. Ook als werkgever kun je, je vaak online aanmelden. Deze CAO-onderhandelingen zijn erg belangrijk voor alle arbeidsvoorwaarden voor je bedrijf en voor de hele bedrijfstak. NB: De CAO is overigens in de meeste gevallen ook bindend voor je bedrijf, ook al ben je niet aangesloten bij een werkgeversorganisatie.

Wil je meer weten hierover of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.