Mag ik mijn werknemer terugroepen in zijn/haar vakantie?

Een veelgestelde vraag en nu met de ‘mini-vakantie’ (Pasen) in aantocht misschien eens tijd om een blog hieraan te besteden.

Het antwoord luidt: Ja, als werkgever ben je bevoegd om je werknemer terug te roepen van zijn/haar vakantie echter enkel als je daar ook een dringende reden voor hebt. Die reden moet dan wel boven de werknemer en zijn/haar vakantie staan cq je moet zwaarwegend belang hebben. Je kunt bijv. denken aan een wel hele belangrijke klant van je bedrijf die net iets nodig heeft in de vakantie van de betreffende werknemer. Alleen die werknemer met vakantie weet alle ins en outs en kan deze klant verder helpen. Je hebt hem/haar dus nodig anders betekent dit mogelijk behoorlijke schade aan je bedrijf.

Meestal zal je werknemer in zo’n geval, in alle redelijkheid en in goed overleg, hetgeen wel willen en kunnen oppakken. Maar mocht dit onverhoopt toch niet het geval zijn en je werknemer weigert terug te komen dan kun je, je werknemer bij terugkomst een sanctie opleggen. Deze sanctie kan uit een officiële waarschuwing bestaan of misschien zelfs (bij zwaarwegende belangen) tot ontslag op staande voet leiden en schadevergoeding. Let wel: bij het terugroepen van je werknemer ben je als werkgever verplicht de gemaakte kosten van je werknemer, voor zijn/haar vakantie, te vergoeden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.