De zzp’er die als werknemer wordt bestempeld is een duur grapje

Ryanair kwam onlangs weer in het nieuws via het dagblad Trouw. De  vliegtuigmaatschappij laat er namelijk voor het grootste deel van hun piloten een complexe constructie op na. Zij huurt namelijk zzp-piloten in die zij weer via een bemiddelaar in Groot Britannië contracteert. Deze bemiddelaar krijgt weer opdrachten van Ryanair waarvoor deze zzp’ers in worden gehuurd. Voor Ryanair is een dergelijke constructie ideaal om zo weinig mogelijk belasting te betalen.

Helaas voor Ryanair maar vooral ook voor de ingehuurde zzp-piloten is hierover nu onlangs een oordeel geveld door een Nederlandse rechter. Deze rechter is namelijk van oordeel dat de piloot niet als zelfstandig ondernemer maar als een werknemer in loondienst wordt aangemerkt. Deze uitspraak heeft tot gevolg dat deze piloten (en andere zelfstandigen met deze ‘schijnconstructies’) in de problemen kunnen komen doordat zij door de fiscus op het matje worden geroepen. Immers hebben de zzp’ers belasting betaald alsof ze ondernemer zijn terwijl ze uiteindelijk dus alsnog als werknemer worden aangemerkt. Dit heeft tot gevolg dat dan alsnog grof geld cq boete’s moeten worden (terug)betaald!

Deze actuele situatie met Ryanair laat wederom zien hoe belangrijk het is dat je contracten en bijhorende gedragingen(!) goed in elkaar moeten steken. Dit zodat je niet (achteraf) als werknemer wordt aangemerkt. Overigens geldt dit voor zowel jezelf als zzp’er als de door jou ingehuurde zzp’er. Want ook Ryanair en de bemiddelaar zelf komen hier niet zonder kleerscheuren vanaf.

Waar moet je dus in elk geval rekening mee houden als een contract met zzp’ers niet als een arbeidscontract moet worden gezien? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we de nieuwe (beruchte) wet DBA erop naslaan. Hier schreef ik reeds een blog over voor HBO juristen met 5 belangrijke tips.

Tip: Om ellendige situaties zoals bij Ryanair te voorkomen, wil ik je hierbij nogmaals het volgende benadrukken. Ga na of jij gebruik kunt maken van de modelovereenkomsten die al zijn goedgekeurd en gepubliceerd door de Belastingdienst. Je kunt anders je eigen modelovereenkomst opmaken (eventueel met behulp van een jurist) en deze ter goedkeuring voorleggen aan de Belastingdienst. Let op: ook al is deze wet nu nog volop in beweging, dit wil niet zeggen dat de naleving nu door jou on hold moet worden gezet. Want ik neem aan dat jij je centjes ook liever voor andere dingen gebruikt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.