Gelden er hoge boete(s) voor ondernemers bij het ontbreken van een werkvergunning?

Het antwoord hierop is: ‘Ja’. Vreemdelingen die in Nederland arbeid verrichten moeten in het bezit zijn van een werkvergunning (tewerkstellingsvergunning). Dat is vastgelegd in de wet (de zogeheten: ‘Wav’). Als de Arbeidsinspectie constateert dat deze werkvergunning ontbreekt, wordt een boete aan jou als werkgever opgelegd van maar liefst € 12.000 per vreemdeling. Het begrip  “werkgever” wordt heel ruim geinterpreteerd maar veel ondernemers denken juist nooit te maken te hebben met deze wetgeving en dus de werkvergunning. Dit terwijl wel 80% zijn bedrijfspand schoon laat maken door een schoonmaakbedrijf, welke het merendeel uit het buitenland afkomstige werknemers in dienst hebben!

Om als “werkgever” in de zin van de wet te worden aangemerkt is namelijk alleen maar van belang of iemand voor jouw bedrijf werkzaam is en dus niet of diegene bij jou op de loonlijst staat. Aldus let op: Wanneer jij middels het door jou ingehuurde schoonmaakbedrijf een schoonmaker in je bedrijf laat werken die geen werkvergunning heeft, dan riskeer ook jij die boete € 12.000!

Daarbij zijn de boetes reeds met 50% verhoogd en in geval van herhaalde overtreding kan zelfs je bedrijf voor 3 maanden worden stilgelegd! Hoog tijd dus om hier (weer) kritisch naar te gaan kijken.

Hoe voorkom je dit?

Zoals altijd is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Zorg er dus voor dat wanneer je met andere bedrijven zaken doet, je de bij jou ingezette werkkrachten registreert en controleert of zij over de vereiste documenten beschikken. Vervolgens bewaar je hiervan (minimaal 5 jaar) kopieën in je eigen administratie.

Verder adviseren we je uitdrukkelijk met het schoonmaakbedrijf of andere samenwerkingspartners overeen te komen dat zij garanderen dat zij deze wetgeving naleven en dus alleen werknemers met een werkvergunning bij je zullen laten werken.  Ook dienen zij zich garant te stellen voor het betalen van een eventueel opgelegde boete indien daar sprake van is. Zo’n (schriftelijke) afspraak is van groot belang omdat het bij het ontbreken hiervan absoluut niet vanzelfsprekend is dat je een aan jou opgelegde boete kunt verhalen en/of verrekenen met/op het schoonmaakbedrijf of die andere samenwerkingspartner. De rechter liet zich hier onlangs nog over uit in een zaak. Het ging in dat geval om een restauranthouder die zijn pand voor iets meer dan € 6.000 liet schilderen en vervolgens een boete opgelegd kreeg van maar liefst ruim € 9.000! De restauranthouder mocht zijn opgelegde boete niet verrekenen met een openstaande factuur welke hij nog moest betalen aan het schildersbedrijf maar draaide er volledig zelf voor op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.