Wat verandert er voor jou als ondernemer in 2022 (nieuwe wetgeving)?

Het jaar 2021 is alweer bijna voorbij en zoals elk jaar staan er ook in 2022 weer wetswijzigingen op de planning. Dus ook voor jou als ondernemer. Hieronder som ik je een aantal van die belangrijke wetswijzigingen op:

 • Zelfstandigenaftrek verlaagd.Het financieel voordeel dat je als een zelfstandige krijgt bij je belastingaangifte wordt verminderd doordat het te belasten bedrag dat je mag aftrekken omdat je freelancer bent, straks wijzigt in 6.310 euro. Je zult dus meer belasting moeten gaan betalen aan het einde van het jaar. De zelfstandigenaftrek gaat overigens tot 2036 ieder jaar een beetje verder omlaag.
 • Geen inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen over de ontvangen TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en TOGS-regelingen (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). Deze regel geldt met terugwerkende kracht per 1 januari van 2021. Let wel op: voor de andere algemene tegemoetkoming, de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) geldt deze uitzondering niet.
 • Vrijstelling thuiswerkkosten. Het is in de praktijk gebleken dat werkgevers vaak een vergoeding willen geven voor de extra kosten voor het thuiswerken, aangezien onze werknemers hier anno Corona tijdperk veelvuldig gebruik van maken. Er komtin 2022 een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling voor de vergoeding van bepaalde thuiswerkkosten, namelijk een forfaitair bedrag van maximaal € 2 per thuisgewerkte dag of deel daarvan. Dit maakt het mogelijk dat deze vergoeding vrij van loonheffingen door jou als werkgever kan worden toegekend. Maar let wel: voor eenzelfde werkdag kan niet tegelijkertijd de vrijstelling voor een thuiswerkkostenvergoeding als de vrijstelling voor een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer naar de vaste werkplek van toepassing zijn.
 • Uitkering ouderschapsverlof Wet arbeid en zorg (WAZO). Vanaf 2 augustus 2022krijgen je werknemers recht op een ouderschapsverlofuitkering gedurende 9 weken bij opname van ouderschapsverlof.
 • Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
  Deze richtlijn zal uiterlijk op1 augustus 2022 worden ingevoerd. Vanaf dat moment zullen er nieuwe regels gaan gelden ten aanzien van onder meer het door jou als werkgever vergoeden van kosten voor het volgen van (wettelijk verplichte, of op grond van een cao verplichte) Ook zullen er nieuwe regels gaan gelden voor het verrichten van nevenwerkzaamheden, die zullen kortweg vaker zijn toegestaan.
 • Het minimumloon stijgt uiteraard weer op 1 januari 2022. De bruto bedragen per 1 januari 2022 zijn hier te vinden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2022
 • Verlenging geldigheid cadeaubonnen. De minimale geldigheidsduur van cadeaubonnen gaat wettelijk van 1 naar 2 jaar. Deze nieuwe geldigheidsduur geldt voor alle cadeaubonnen, ongeacht wie de cadeaubon heeft gekocht en ook ongeacht of het gaat om (digitale) cadeaukaarten met een bedrag die in een (online) winkel kunnen worden ingewisseld of (digitale) cadeaukaarten die kunnen worden ingewisseld.
 • Geen gedwongen openstelling van winkels. Wanneer je een winkel hebt en er staan afspraken in je (huur)contract over openingstijden dan hoef je, je straks niet meer te houden aan eenzijdige veranderingen/wijzigingen van deze openingstijden als jedaarvoor niet zelf vooraf expliciet akkoord hebt gegeven. Ga je echter in een contractakkoord met een bepaalde openstelling, bijvoorbeeld denk aan: op een koopavond, dan moet je, je daar natuurlijk wel aan
 • Alsnog intreding compensatie bedrijfsbeëindiging vanwege ziekte. Sinds 2021 heb je als kleine werkgever wanneer je, je bedrijf stopt vanwege pensionering of overlijden, recht op compensatie van de transitievergoeding. Je kunt die dan aanvragen bij het UWV. Maar dezecompensatiemogelijkheid bij bedrijfsbeëindiging vanwege ziektevan werkgever liep eerder vertraging op en zal nu naar verwachting niet in werking treden voor de zomer van 2022.

Tip: Houd alle ontwikkelingen goed in de gaten die gelden voor jouw bedrijf/branche. Het is verder ook belangrijk je, je werknemers op de hoogte houdt van veranderingen die voor hen van belang zijn. Vergeet ook niet waar nodig je contracten en eventueel je personeelshandboek aan te passen en laat je hierover adviseren door een jurist. Heb je hierover een vraag? Stuur me gerust een bericht via gwenny@ge-mek.nl of tel. 0622037358.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.