Juridische lessen van grote bedrijven

Zelfs de allergrootsten struikelen weleens over hun juridische voeten. Die fouten zijn pijnlijk, maar leerzaam. Aan de hand van drie spraakmakende casussen, van reclameclaims tot privacykwesties, deel ik in deze blog telkens een heldere les en praktische tips om valkuilen in je eigen organisatie te voorkomen.

Casus 1: Jumbo’s ‘blijvend lage prijs’, toch maar tijdelijk?

In 2018 tikte de Reclame Code Commissie Jumbo op de vingers. Op een schapkaart bij halfvolle melk stond dat de merkloze variant was vervangen door een ander product.

Consumenten dachten dat het om een écht nieuw product ging, terwijl het slechts een andere verpakking betrof.

P.S. De Reclame Code Commissie heeft Jumbo eerder al meerdere keren berispt voor misleidende reclame-uitingen.

📌 Les (en tip) voor ons als ondernemer:

Zorg dat productinformatie helder en eenduidig is, zodat consumenten niet denken dat het om een nieuw product gaat als dat niet zo is.

Casus 2: Ryanair vs. Claimingo, een verbod dat sneuvelde

Ryanair had in de kleine lettertjes staan dat passagiers hun schadeclaims niet aan een claimorganisatie mochten overdragen. In 2021 oordeelde het Gerechtshof                                          ’s‑Hertogenbosch echter dat die clausule onredelijk was en nietig (=niet geldig) verklaard moest worden, waardoor Ryanair de vorderingen alsnog aan Claimingo moest betalen.

📌 Lessen (en tips) voor ons als ondernemer:

  • Denk niet: “Het staat in m’n voorwaarden, dus ik zit safe.” Oneerlijke clausules worden (bij de rechter) uiteindelijk gewoon van tafel geveegd.
  • Laat je algemene voorwaarden (regelmatig) toetsen op balans en redelijkheid.

Casus 3: Facebook & de AVG, een boete van 1,2 miljard (!)

In 2023 kreeg Meta (Facebook) een recordboete van €1,2 miljard wegens schending van onze geliefde privacywetgeving, de AVG. Gegevens van Europese gebruikers werden namelijk onvoldoende beschermd bij doorgifte naar de VS. Ai!

📌 Lessen (en tips) voor ons als ondernemer:

  • De AVG geldt voor álle organisaties, groot en klein. Zorg voor waterdichte verwerkers­overeenkomsten en een transparante privacyverklaring.
  • Verstuur je klantdata via buitenlandse tools? Check of laat controleren of dat AVG-technisch mag.

Kortom:

Een contract, privacyverklaring of advertentie is net als een slot op de deur. Je merkt pas hoe hard je een contract of privacyverklaring nodig hebt als iemand al door de achterdeur naar binnen glipt…

Wil je weten of jouw advertenties, voorwaarden en contracten juridisch écht dichtgetimmerd zijn? Stuur me gerust een berichtje. Ik denk graag met je mee, zonder juridisch                                    geneuzel maar mét praktisch advies.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.