Mag ik algemene voorwaarden van een ander kopiëren en plakken voor mijn eigen website?

Het is, zoals je waarschijnlijk al dacht, ten eerste al niet aan te raden om zomaar blindelings de algemene voorwaarden van je buurman te knippen en te plakken voor je eigen website. Allereerst omdat jouw bedrijfsvoering en jouw aanpak wellicht net iets anders is. Daarbij weet je niet of de voorwaarden van je buurman wel juridisch correct zijn opgesteld, ze kunnen je ernstig benadelen of er ontbreken juist essentiële punten welke wel van toepassing zijn op jouw bedrijfsvoering.

Ten slotte is er dan nog de vraag of het wel mag? Met andere woorden zijn deze algemene voorwaarden beschermd (auteursrecht)?

In een eerdere uitspraak van de rechter werd een verbod op letterlijk hergebruik van andermans algemene voorwaarden bevestigd. Doch, weer in een andere zaak werden delen uit andermans offerte hergebruikt, maar die waren zo zakelijk geschreven dat ze niet beschermd werden geacht…

Wat wel of niet mag is dan ook nog altijd afhankelijk van de omstandigheden van het geval maar we kunnen wel vaststellen dat het juridisch mogelijk is auteursrechten te claimen op algemene voorwaarden. Het handhaven op dit auteursrecht blijft in de praktijk echter moeilijk. Behalve in zaken waarbij de volledige voorwaarden vrijwel één op één zijn gekopieerd, want daarop is het veel mildere “geschriftenbescherming” van toepassing.

Conclusie:

Wanneer je dus iets kopieert maar hetgeen verbouwt en/of herbouwt is er weinig vrees dat dit niet mag omdat men het achterliggende idee wel mag overnemen. Beter nog is de standaard branchevoorwaarden te gebruiken en eventueel je eigen aanvullende of afwijkende voorwaarden. De andere optie is je algemene voorwaarden op maat te laten maken. Een jurist (bijvoorbeeld ik 😉 ) kan je daarbij helpen. Ik kijk bij het opstellen of screenen niet alleen naar de huidige wet- en regelgeving maar ook naar jouw specifieke bedrijfsvoering en je wensen.

Wil je meer weten? Stuur je vraag dan vrijblijvend naar gwenny@ge-mek.nl of tel. 0622037358.

2 gedachten over “Mag ik algemene voorwaarden van een ander kopiëren en plakken voor mijn eigen website?

  1. Bij de afschaffing van de geschriftenbescherming in 2015 bleef een restcategorie over die nog wel onder de geschriftenbescherming bleef vallen: werken met een oorspronkelijk karakter of een persoonlijk stempel van de maker. En daar wordt meer mee bedoeld dan de keuze van bepaalde zinsnedes en volgorde van artikelen. Als voorbeeld van een tekst die er niet onder valt, wordt zelfs een gebruiksaanwijzing genoemd. Bijzonder, omdat ook een gebruiksaanwijzing op verschillende manieren beschreven kan worden. De verschijningsvorm en eventuele creatieve keuzes kunnen onder het auteursrecht vallen, de uiteindelijke tekst van een gebruiksaanwijzing niet. Zo zal het – vermoed ik – ook algemene voorwaarden van een website vergaan. Er moet wel iets heel bijzonders beschreven worden, wil de tekst ervan beschermd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.