Modelcontracten, waarom niet of juist wel?

Je hoeft maar even te googlen en je komt al bij talloze modelcontracten uit. Soms hoeft je maar enkele vragen in te vullen en ontvangt u een paar minuten later al een compleet contract in je mailbox. Maar de vraag is vervolgens wel of je er goed aan doet dit standaard contract zo klakkeloos over te nemen?

Ten eerste is het hoe dan ook verstandig om het modelcontract nog eens door te nemen voordat je het zelf gebruikt en er wellicht ook meerdere naast elkaar legt om te vergelijken. Echter de kans dat je uiteindelijk nog geen juist en compleet contract hebt, die ook nog eens toeziet op jouw bedrijf en behoeften, is groot. Een goed contract is nu eenmaal maatwerk en daar hangt een prijskaartje aan. Wel is het goed om stil te staan dat je met een goed contract geschillen voorkomt. Een geschil doordat je contract niet compleet en/of juridisch juist is kan leiden tot duizenden euro’s (!) aan kosten. De kosten om één keer goed een op maat contract te laten opstellen heb je er dus in principe zo uit.

Wanneer je toch kiest voor een modelcontract hebben wij een aantal tips om rekening mee te houden:

1) Vergelijk jouw contract met meerdere versies op internet. Check ook waar die vandaan komt. Een website van een juridische dienstverlener met KvK nr. is betrouwbaarder dan een hyperlink naar een vage website zonder duidelijke bron.

2) Lees het contract tot op de letter door. Als je ook maar iets niet begrijpt, schakel (juridische) hulp in. Immers je zult moeten begrijpen wat er staat om er ook beroep op te kunnen doen.

3) Zorg dat er in elk geval dat je afspraken vastlegt over het volgende:

 • De identiteit en woonplaats van partijen + de bevoegdheid ondergetekenden
 • De essentie van wat er is afgesproken
 • Prijs en betalingsafspraken
 • Looptijd en termijnen
 • Transport
 • Ontbindende voorwaarden
 • Eventuele garanties (bankgarantie, eigendomsvoorbehoud etc.)
 • Algemene voorwaarden (Heb je algemene voorwaarden die van toepassing zijn? Zijn deze vóór of bij de ondertekening van het contract aan de wederpartij overhandigd?)
 • Aansprakelijkheid
 • Wanprestatie / overmacht
 • Schadevergoeding
 • Welk recht van toepassing is op het contract
 • Bevoegde rechtsinstantie bij geschillen

Let wel: dit is geen limitatieve opsomming. Wij zijn geen voorstander van de modelcontracten maar bieden jou liever een op maat contract. Op die manier kunnen wij ook eventuele actuele en relevante wetsbepalingen en/of vereisten in het contract verwerken. 100 % waterdichte contracten bestaan niet maar je kunt maar beter zoveel mogelijk voorkomen dan genezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.