Wat zijn de juridische consequenties als ik niets over aansprakelijkheid in mijn contract regel?

Wanneer je niets over aansprakelijkheid in je contract opneemt, dan gelden de wettelijke regels m.b.t. de aansprakelijkheid. Er moet sprake zijn van een tekortkoming, die tekortkoming moet de tekortschietende partij zijn toe te rekenen (lees: er mag geen sprake zijn van overmacht) en de tekortschietende partij moet in verzuim zijn (=in gebreke). Waar het om gaat, is dat wanneer aan deze wettelijke voorwaarden is voldaan, de aansprakelijkheid in beginsel vaststaat. De wet bepaalt vervolgens ook dat de aansprakelijke persoon verplicht is om de schade die de andere partij heeft geleden, te vergoeden. Daar zit geen limiet aan! Als je hier dus niets over afspreekt dan kan deze schadevergoeding behoorlijk hoog worden…

Staat de aansprakelijkheid aldus eenmaal vast, dan is de verplichting tot het vergoeden van de geleden schade ongelimiteerd wanneer je hierover niets hebt vastgelegd! Met name ondernemingen die zeer risicovolle activiteiten uitvoeren, waar de kans op in potentie zeer aanzienlijke schade als gevolg van eigen ‘fouten’ reeël is, kan dit funest zijn…

Wij adviseren je dan ook te allen tijde je aansprakelijkheid te beperken in een contract tot een bedrag die je als onderneming in voorkomend geval kunt dragen.

NB: Ook aan het beperken van je aansprakelijkheid zijn wel regels gebonden. Zo mag je bijv. niet volledige aansprakelijkheid uitsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.