5 misverstanden over het kopiëren van een plaatje of foto op internet

Als ondernemer ben je veel van je tijd bezig met het plaatsen van nieuwe content op je eigen website. Immers je website is vaak ook een visitekaartje van je bedrijf. Als je weer eens een blog schrijft en/of een leuke aanbieding of nieuw product/dienst beschrijft, pluk je wellicht al snel een plaatje of foto van internet om je verhaal meer te laten opvallen. Veel ondernemers weten echter helaas (nog) niet dat, dat absoluut niet mag, óf ze denken dat het toch niet zo’n vaart zal lopen. Deze vergissing kan echter op een duur grapje uitlopen.. Hoog tijd om eens 5 misverstanden hierover op een rij te zetten.

 1. Zonder toestemming een foto of plaatje van iemand anders gebruiken op mijn website mag. Zoals ik hierboven al aangaf is dit niet correct, het mag volgens de wet gewoonweg niet. Dit levert namelijk auteursschending op en dat gaat je vervolgens onnodig veel geld kosten… Je zult dus wel degelijk vooraf toestemming moeten vragen aan de maker van het plaatje of de foto welke je wilt gebruiken. Let op: zelfs de plaatjes van Pinterest zijn beschermd!
 2. Het loopt niet zo’n vaart.. Een veelgehoord argument: “Ze zien het toch niet als ik maar een paar plaatjes van internet pak.” Het tegendeel is echter waar. De zoekmachines die hier tegenwoordig voor worden gebruikt zijn zo verfijnd dat elke plaatje of fotootje wordt gevonden, dus ook die ene van jou.
 3. Het kost mij niets als ik de foto meteen verwijder. Ook dit is niet waar. Ook als je de foto na het eerste verzoek verwijdert, moet je alsnog -tot wel- honderden euro’s schadevergoeding betalen(!). Wanneer je het verwijderen vervolgens nalaat dan riskeer je ook nog eens een uitspraak van de rechter waarin je ook nog eens wordt veroordeeld voor alle proceskosten. Het gaat dan ineens niet meer om enkele honderden maar zelfs duizendende euro’s!
 4. Als ik de bronvermelding en naam van de maker erbij zet, mag het wel. Nee, naamsvermelding op zichzelf geeft je geen recht om de foto of het plaatje te gebruiken zonder toestemming! Wat wel mag, is de afbeelding als citaat gebruiken. Maar let wel, deze afbeelding moet dan noodzakelijk zijn voor je artikel/stuk tekst omdat je zonder deze afbeelding niet duidelijk kunt maken waar het over gaat.
 5. Embedden mag ook niet. Onjuist, dit mag dan weer wel heeft een rechter al in 2014 geoordeeld. Embedden is de foto of het plaatje van een andere website opnemen in je eigen website. Het plaatje of de foto blijft dan op de bronwebsite staan maar is wel te zien op jouw website.

 Tip: Wees je er bewust van dat je niet zomaar een foto of plaatje kunt plukken van internet en op je eigen website kunt plaatsen. De schadeclaims liegen er niet om en bovendien zijn er genoeg alternatieven. Zo kun je bijv. gratis terecht voor plaatjes en foto’s op: Creative Commons Search, Photopin, Flickr. Mocht je toch dat ene plaatje willen, vraag dan gewoon toestemming aan de maker en voorkom onnodige schadeclaims.

Heb jij ook een vraag of wil je hier meer over weten? Laat dan gerust een bericht achter of neem contact met mij op via gwenny@ge-mek.nl of tel. 0622037358.

photo credit: Bennilover

5 gedachten over “5 misverstanden over het kopiëren van een plaatje of foto op internet

 1. Geachte mevrouw Moonen-Titulaer,

  Bovenstaande is voor mij helemaal duidelijk. Alleen is voor mij nog niet duidelijk hoe het zit met plaatjes (foto’s) die ik kopieer en plaats op bijvoorbeeld een sociaal media bij iemand anders, mag dit dan wel? Of in een privé-mail?

  Met vriendelijke groet,
  Brigitta de Bont

  1. Goedemiddag Brigitta de Bont,

   Als u refereert naar een bericht van iemand op bijv. Facebook of ander sociaal media platform dat u deelt middels de knop delen dan mag dit gewoon. Iets anders wordt het wanneer u een specifiek plaatje uit die post pakt en deze zelf gaat verspreiden met uw eigen tekst/post. In het laatste geval geldt ook nog steeds hetgeen ik in deze blog schreef dat u in principe het auteursrecht schendt en dus niet zonder toestemming mag kopiëren. Wellicht kunt u uw specifieke voorbeeld aan mij mailen zodat ik u gericht antwoord kan geven?

   Met vriendelijke groet,

   Gwenny

  2. Het volgende geldt:
   Alleen afbeeldingen gebruiken waarvan u de de rechten heeft, óf die rechtenvrij zijn mag u gebruiken/verspreiden.
   Verder is aan te raden toestemming te vragen voordat u andermans foto (of tekst) op Facebook, Instagram of uw eigen website plaatst of met bronvermelding een beroep op het citaatrecht doen.
   Embedden mag ook, mits u zich aan de voorwaarden houdt.

 2. Weet u hoe ik de afbeeldingen van Pinterest kan embedden/ insluiten? De keuze ‘insluiten’ verschijnt niet meer onder de 3 puntjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.