Juridische valkuilen versus ondernemer


Als ondernemer bent u het liefst bezig met ondernemen en niet met randzaken. Zo ook de juridische zaken, die men vaak op de lange baan schuift. Wanneer u hier en daar wat op papier zet en een verzekering afsluit, dan komt het vast wel goed. Uh, niet dus. Uw juridische zaken niet (tijdig) regelen, kan fikse financiële consequenties tot gevolg hebben. Voor de kleine ondernemer kan het zelfs een faillissement betekenen. Genoeg redenen aldus om eens een blog te wijden aan de juridische valkuilen van de ondernemer. Vele ondernemers zijn er helaas al eens of meerdere malen “ingevallen”. Maar goed nieuws, u kunt er wel iets aan doen om dit te voorkomen! Lees snel verder.  

Wat zijn die valkuilen dan?  Hieronder licht ik er een aantal toe.

Torenhoge claims die hadden kunnen worden voorkomen cq ingedekt. 

Zoals hiervoor al aangegeven zijn ondernemers zich vaak niet bewust van de gevolgen van het niet tijdig regelen van de juridische zaken. Een mogelijke claimziet men vaak pastotdat het te laat is. Echter die ene claim kan wel net de mokerslag voor uw bedrijf zijn. Zo bent u als werkgever bijvoorbeeld aansprakelijk voor schade die door uw werknemers wordt veroorzaakt, behalve bij overmacht of bewuste roekeloosheid. U kunt zich hiervoor natuurlijk verzekeren met een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Echter voorkomen is beter dan genezen. Mijn voorkeur heeft dan ook altijd zoveel mogelijk in uw contracten juridisch dicht te (laten) timmeren. 

Het onzorgvuldig lezen van het contract en/of de algemene voorwaarden.

Heeft u zichzelf er al eens op betrapt dat u in de haast niet de tijd neemt? Helaas komt het nog te vaak voor dat men het contract en/of de kleine lettertjes niet zorgvuldig heeft doorgelezen voordat men deze tekent. Wanneer er dan onverhoopt een juridisch conflict ontstaat, kunt u er achter komen dat u niet in uw recht staat, omdat u ergens voor heeft getekend waar u zich niet bewust van was. Om die reden adviseer ik u te allen tijde alles door te lezen voordat u tekent. Denk bijvoorbeeld aan een boetebeding bij tussentijds opzeggen. Wanneer u als ondernemer zelf een contract opstelt zult u uw klanten bovendien vóór ondertekening in de gelegenheid moeten stellen om kennis te nemen van uw algemene voorwaarden.
Bij uw leverancier moet u erop letten dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn en niet die van de leverancier. 

Over de scheef door oneerlijke concurrentie. 

Concurrentie tussen bedrijven is aan bepaalde wet- en regelgeving onderworpen. De wet verbiedt oneerlijke concurrentie: onderlinge prijsafspraken, misbruik van economische machtspositie en kartelvorming. Een kartel is een overeenkomst die twee bedrijven met elkaar sluiten om de onderlinge concurrentie te verminderen, bijvoorbeeld een prijsafspraak van een product. Wanneer u als ondernemer over de scheef gaat kunt u met een zware geldboete te maken krijgen. Zo’n boete kan wel oplopen tot in de tonnen of zelfs miljoenen! 

Conclusie: Wees bewust van de juridische valkuilen en zorg er voor dat u uw juridische zaken netjes op orde heeft. Zorg er ook voor dat uw contracten en algemene voorwaarden zoveel mogelijk up to date zijn en juridisch dichtgetimmerd zijn. Zo voorkomt u een hoop juridisch en financieel gedonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.