Tot wie behoort het auteursrecht bij het maken van teksten of software?

Maak jij wel eens teksten of software (bijvoorbeeld een app) in loondienst bij een bedrijf, of als zzp’ er voor een bedrijf? Hebben jullie afspraken gemaakt over tot wie het auteursrecht behoort dat rust op hetgeen je hebt gemaakt? Zo nee, behoren die auteursrechten dan automatisch toe aan het bedrijf (zijnde je werkgever of je opdrachtgever) of jezelf als maker?

Wanneer hierover geen onderlinge afspraken zijn gemaakt, gelden de hoofdregels uit de wet. Dit houdt in dat jij als maker de auteursrechten krijgt. Deze rechten kunnen bijvoorbeeld gelden op een foto, website, tekst of logo. Hetzelfde geld voor uitvindingen. Het recht op octrooi ligt, bepaald bij wet, namelijk bij de uitvinder.

Maar voor de maker in loondienst geldt: Als iets onder werktijd wordt gemaakt, gaan de rechten niet altijd automatisch naar de werkgever. Echter, als de werkgever opdracht geeft aan een werknemer om een werk te maken, dan krijgt de werkgever wel de auteursrechten daarop, ook als dat niet tot de normale activiteiten van de werknemer behoort.

Voor de maker zijnde zzp’er geldt dat deze wel automatisch zelf de auteursrechten behoudt. Dit betekent ook dat de opdrachtgever (het bedrijf) elke keer opnieuw toestemming moet vragen om het werk te publiceren of herpubliceren.

Van deze hoofdregels kan alleen worden afgeweken door het vastleggen van onderlinge afspraken. Bij een maker zijnde een werknemer in loondienst zullen die afspraken moeten worden vastgelegd in het arbeidscontract met het bedrijf. Bij een maker zijnde zzp’er zal dit middels een licentie-overeenkomst met het bedrijf moeten worden geregeld.

Tip: Door onderlinge afspraken vast te leggen in het arbeidscontract of licentie-overeenkomst, voorkom je conflicten over tot wie de auteursrechten behoren. Heb je vragen over hoe je dit goed vastlegt, stuur mij dan een bericht. Ik help je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.