Teksten en auteursrecht, hoe zit dat in tijden van het coronavirus?

Het is je vast niet ontgaan dat het Nederlandse bedrijf Rumag onlangs in het satirische televisieprogramma Zondag met Lubach werd beschuldigd door Lubach van onder meer het “jatten” van teksten om deze vervolgens (tegen grof geld) op truien en t-shirts te laten drukken. Zegt het je niks? Kijk dan via de YouTube link: https://youtu.be/cepFDERqs8Y even het filmpje terug, kun je meteen even ontspannen in tijden van crisis…

Zo ben je weer op de hoogte? Die Lubach toch he 😉 Persoonlijk ben ik fan maar dat is een heel ander verhaal.

Want hoe zit het nu juridisch met die teksten van Rumag? 

Rumag zegt dat korte berichten op internet die ook niet uniek genoeg zijn, niet onder het auteursrecht vallen. Hebben ze daar gelijk in?

Op teksten rust auteursrecht als ze maar origineel genoeg zijn. Het kan daardoor inderdaad lastig zijn auteursrecht te krijgen maar dat wil niet automatisch zeggen dat er helemaal geen auteursrecht op korte zinnen kan rusten. Het gaat namelijk niet om de lengte van zinnen maar wel of deze voldoende creatief en nieuw zijn. Zo is de tekst van Rumag: “Sweat is just fat crying” (door Rumag vertaald naar “Zweet is huilend vet”) wellicht net als origineel genoeg te bestempelen om voor auteursrechtbescherming in aanmerking te komen.

In het algemeen zijn de teksten van Rumag echter niet erg origineel maar komen ze wel veel voor. Echter de teksten bestaan uit ‘normaal Nederlands’ waardoor ze te banaal zijn om voor de bescherming van het auteursrecht in aanmerking te komen. Conclusie is dan ook dat Rumag die teksten gewoon mag gebruiken omdat niemand het auteursrecht heeft. Zij hoeven in dat geval ook geen naam-bronvermelding te plaatsen bij hun teksten. Maar je kunt natuurlijk niet zeggen dat, dit voor alle teksten van Rumag geldt. Er zal steeds per zin/quote moeten worden beoordeeld of deze auteursrechtelijk beschermd is of niet.

Conclusie: Je kunt dus niet zeggen dat het overnemen of “stelen” door Rumag, per definitie auteursrechtinbreuk (stelen) is.  Aan de andere kant kun je ook niet zeggen dat korte zinnen per definitie niet onder het auteursrecht kunnen vallen. Je zult dit steeds per geval, moeten beoordelen.

Ondanks dat het gebruik van de teksten door Rumag juridisch gezien wel mag, staat dit uiteraard volledig los van ieders persoonlijke mening over hoe Rumag als bedrijf opereert en haar verdienmodel heeft ingestoken.

Heb je hierover nog een vraag of een heel andere juridische vraag? Dan e-mail mij gerust via: gwenny@ge-mek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.