Een merk registreren, hoe doet u dat?

Wanneer u een merk wilt (blijven) gebruiken voor uw bedrijf kunt u deze alleen beschermen door deze te registreren. Pas wanneer u dit heeft gedaan, kunt u uw merk pas tegen inbreuk van anderen beschermen. Maar hoe doet u dat? Middels de onderstaande stappen leid ik u graag de weg  🙂

Stap 1

Ga naar de website van BOIP en registreer uw merk. In principe kunt u het registeren helemaal zelf doen. Echter houd wel in uw achterhoofd dat u rekening moet houden met allerlei praktische en juridische aspecten. Zo moet u onder meer rekening houden met de tekens die geschikt zijn voor uw merk, oudere merken en voor welke diensten u uw merk het beste kunt registreren. U wilt uw merk toch zo optimaal mogelijk beschermen?

Stap 2

Zorg dat uw merk onderscheidend is. Een merk moet niet: te algemeen verwoord zijn, een soortnaam zijn (tenzij het bij u om een heel ander product gaat; bijv. appel/ Apple). Ook mag een merk niet misleidend zijn, niet bestaan uit een vlag en niet in strijd zijn met de goede zeden of openbare orde.

Stap 3

Maak een beslissing over welk gebied u uw merk wilt registreren. Uw merk kan namelijk worden geregistreerd voor de hele Benelux maar ook voor de Europese Unie of zelfs wereldwijd.

Stap 4

U gaat na via het BOIP of uw merk nog beschikbaar is of al door iemand anders is geclaimd. U kunt hierin behalve merken in de Benelux ook Europese en internationale merken vinden. Zelf kunt u uiteraard ook onderzoek doen via het register van de KvK en BOIP maar schakel een merkengemachtigde/jurist in om met u mee te kijken en te beoordelen. BOIP spreekt zelf over een IE-professional.

Stap 5

Zorg ervoor dat uw merk met meerdere tekens wordt geregistreerd. Meerdere tekens registreren heeft als voordeel dat u sterker kunt optreden tegen mogelijk misbruik. Let wel: zorg ervoor dat u een definitief logo heeft voordat u tot registratie overgaat. Immers registratie van meerdere tekens, iedere wijziging, kost ook weer meer geld.

Stap 6

Onderhoud uw merk (ook) na registratie. Als alle eisen via het BOIP is voldaan wordt uw merk ingeschreven. Pas vanaf dat moment bent u de eigenaar van uw merk. Uw merk blijft vervolgens ook uw eigendom als u:

  • Het merk blijft gebruiken. Langer dan 5 jaar niet gebruiken levert de status ‘vervallen’ op. Logo veranderen betekent ook uw merkregistratie aanpassen.
  • Het merk blijft bewaken betekent dat u in de gaten moet houden of er geen namaak merken opduiken en/of worden geregistreerd. Uiteraard kunt u deze taak ook uitbesteden aan een merkengemachtigde/jurist.
  • Zorgt voor tijdige verlenging van uw merk via het BOIP. Uw merk is na inschrijving in principe 10 jaar geregistreerd maar na die 10 jaar moet u zelf zorgdragen voor verlenging.
  • Bij wijzigingen (adres of diensten etc) ook uw merkenregistratie aanpast.

Tip: U kunt ervoor kiezen uw merk zelf te registreren en te onderzoeken via het Handelsregister  van de KvK en het merkenregister BOIP. Echter gezien er toch stiekem veel haken en ogen aan het registeren van een merk zitten, is het zeker niet onverstandig om de registratie cq het onderzoek van uw merk (en concurrenten) uit te besteden aan een merkengemachtigde/jurist ofwel IE-professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.