Kun je, je werknemer verbieden op vakantie te gaan in een land met kleurcode oranje of rood?

Vakantieseizoen, we zitten er midden in. Super fijn natuurlijk dat we weer mogen reizen. Maar is dit ook wel zo fijn voor jou als werkgever? Je ziet immers ook enorme besmettingshaarden ontstaan in (delen van) landen waar veel toeristen bij elkaar komen. De kans dat bepaalde landen van kleurcode groen of geel verspringen naar kleurcode oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’) of kleurcode rood (‘niet reizen’) is hierdoor aanzienlijk. Het laatste wat je wilt als werkgever, is dat je werknemer hier op vakantie gaat. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je werknemer geen werkzaamheden kan verrichten omdat hij of zij blijkt te zijn gestrand in het buitenland of bij terugkeer in thuisquarantaine moet, toch?

Als werkgever zou je die werknemers dan het liefste vantevoren al een reisverbod op willen leggen. Helaas kan dat echter niet zomaar maar er zijn al wel uitspraken van rechters inmiddels die oordelen dat het in sommige gevallen wel mag. Hoe zit dat precies?

Nou, sinds 1 januari 2020 geldt de zogeheten hoofdregel ‘geen arbeid, wel loon’. De werknemer krijgt het loon wel doorbetaald, tenzij de oorzaak voor het niet (kunnen) verrichten van de arbeid voor rekening en risico voor de werknemer behoort te komen. De vraag die je, je als werkgever dus nu moet stellen is of het niet kunnen werken na vakantie in een dergelijk (zeer) hoogrisicogebied voor rekening en risic0 van je werknemer moet komen. Want als dat inderdaad zo is -en je werknemer kiest er zelf voor om op vakantie te gaan in een land met kleurcode oranje of rood- dan neemt deze bewust risico dat bijv. quarantaine bij terugkomst een verplichting is.

Wanneer die werknemer toch vertrekt en daadwerkelijk in quarantaine moet bij terugkomst en daardoor geen arbeid kan verrichten, dan ben jij als werkgever niet verplicht het loon door te betalen. Dit is overigens wel anders als het betreffende vakantieland de groene of gele kleurcode heeft bij vertrek. Wanneer de kleurcode’s tijdens de vakantie van de werknemer “verschieten”, dan valt dit dus niet in de risicosfeer van je werknemer. Je moet dan wel altijd het loon gewoon doorbetalen, ook als je werknemer geen arbeid kan verrichten tijdens eventuele thuisquarantaine.

Tip: Zorg voor bewustwording en goede communicatie mbt dit onderwerp richting je werknemer in deze vakantieperiode. Je doet er als werkgever verstandig aan je werknemers voor vertrek te wijzen op het reisadvies, de eventuele quarantaine en dat deze voor risico van werknemer zal komen. Let wel op: als je werknemer het werk gewoon in quarantaine kan blijven uitvoeren (bijv. thuis) dan moet je het loon ook gewoon doorbetalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.