Nieuwe regels auteursrecht sinds 7 juni 2021

Wist je dat er sinds juni 2021 nieuwe regels gelden met betrekking tot het auteursrecht? Wat houden deze in en voor welke ondernemers zijn deze belangrijk? Dit lees je allemaal in dit webblog.

Voor welke ondernemers de nieuwe regels gelden:

  • internetplatforms
  • muzikanten
  • artiesten
  • filmproducenten
  • scriptschrijvers
  • nieuwsuitgevers
  • journalisten

Zit jij ook in dit rijtje? Lees dan snel verder. Wat die nieuwe regels inhouden, licht ik hieronder namelijk kort toe.

Nieuwe regels

De nieuwe regels zijn een aanvulling op al bestaande Europese regels en maken de verschillen tussen de landen van de EU kleiner. Verder sluit het auteursrecht nu beter aan bij het groeiend digitaal gebruik van beschermd materiaal. Deze nieuwe regels bestaan kortweg uit 3 onderdelen:

  1. Er zijn nieuwe gevallen waarin zonder voorafgaande toestemming toch auteursrechtelijk beschermd materiaal mag worden gebruikt. Zo hoeft bij het geautomatiseerd doorzoeken van tekst en databanken om belangrijke (nieuwe) patronen, trends en verbanden te ontdekken, geen toestemming meer te worden gevraagd. Dit geldt verder ook voor Cultureel erfgoedinstellingen, zoals bibliotheken, musea en archieven die mogen door de nieuwe regels alles wat ze op papier hebben maar nu ook online beschikbaar stellen. Ook hoeft voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in de klas en in besloten netwerken waar alleen docenten en studenten toegang tot hebben, voortaan geen toestemming aan de rechthebbende meer te worden gevraagd.
  2. Er worden maatregelen getroffen om extra bescherming te bieden voor persuitgevers en de mogelijkheid om uitgevers, naast de makers, weer recht te geven op vergoedingen zoals bij foto- en privé-kopiëren wordt opnieuw ingevoerd.
  3. Er geldt een transparantieplicht. Deze houdt in dat dat een exploitant die contracten met een maker sluit verplicht is informatie te geven aan de maker over de exploitatie, zoals de vormen van exploitatie, de inkomsten en de te betalen vergoeding.

Tip: Heb je hulp nodig bij het opstellen van een licentieovereenkomst of overdracht van IE-rechten en/of wil je meer weten over deze nieuwe regelgeving? Neem dan gerust contact met mij op via gwenny@ge-mek.nl of tel. 0622037358.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.