Waarop moet je letten bij het ingebreke stellen van je opdrachtnemer?

Als je niet tevreden bent over de prestaties van je opdrachtnemer en er ook geen vertrouwen meer in hebt, wil je wellicht van je contract met deze (onder)aannemer af. Helaas komt dit vaker voor dan ons lief is. Toch kun je niet zomaar van het contract af, daarvoor moet je opdrachtnemer namelijk eerst in verzuim zijn. Dit wil zeggen dat deze in gebreke blijft om zijn verplichtingen uit jullie contract na te komen en daarvan is pas sprake als je opdrachtnemer is aangemaand door jou als opdrachtgever en je hem/haar een redelijke termijn hebt gegeven tot het alsnog nakomen van het contract.

Waar moet je opletten bij het opstellen van zo’n aanmaning (ingebrekestelling) aan je opdrachtnemer? Omschrijf in elk geval de volgende punten in de brief:

  • het werk/ dienst waarvoor je, je opdrachtnemer hebt ingehuurd en welke die heeft uitgevoerd of zou moeten uitvoeren;
  • de werkzaamheden die niet of niet deugdelijk zijn uitgevoerd en waarom;
  • zet een redelijke termijn in je brief waarin je opdrachtnemer schriftelijk aan je moet laten weten of hij/zij de werkzaamheden zal gaan herstellen. Soms kun je kiezen voor een reactietermijn van bijv. 5 dagen om op je brief te reageren. Je opdrachtnemer moet dan binnen die reactietermijn aangeven of hij/zij de werkzaamheden binnen x- weken alsnog gaat herstellen.
  • zet ook een redelijke (reële) termijn in je brief waarbinnen hij/zij de werkzaamheden moet hebben hersteld.

Zorg er verder voor dat je deze brief (ook) aangetekend verstuurd. Het is belangrijk dat je achteraf kunt bewijzen dat je de brief daadwerkelijk hebt gestuurd en is gearriveerd bij je opdrachtnemer. Anders geldt jouw ingebrekestelling alsnog niet. Overigens is een aangetekend schrijven ook geen 100 procent garantie, maar daarover in een andere blog meer.

Tip: Als je twijfelt of je brief wel juridisch correct is, laat hem dan altijd even checken door een jurist. Ik help je er graag bij. Het niet juist formuleren en/of een onvolledige ingebrekestelling kan immers zorgen dat de rechter hem uiteindelijk als ondeugdelijk beschouwt en jij alsnog mogelijk met lege handen staat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.