Algemene voorwaarden niet verplicht, maar wel slim toch?

Algemene voorwaarden opstellen is niet verplicht, maar je kunt er veel gedoe mee voorkomen. Dat zeg ik niet alleen omdat ik jurist ben maar omdat dat gewoon echt zo is.

In je algemene voorwaarden staat welke regels jij als bedrijf hebt bij het zakendoen. Denk bijv. aan je leverings- en betalingstermijnen, of je offerte vrijblijvend is, aansprakelijkheid: wie is verantwoordelijk voor de schade als jij of je klant een fout maakt?

Op jouw kleine letters kun je terugvallen als je een meningsverschil krijgt met je klant of opdrachtgever. Maar met alleen het opstellen ervan ben je er nog niet want je moet ook opletten wat je erin mag zetten. Zo mag je als je klanten consumenten zijn niet zomaar alles in je voorwaarden zetten. En als je dan een set voorwaarden hebt, moet je, ze nog wel goed gebruiken anders zijn ze alsnog niet geldig.

Wat je precies in je algemene voorwaarden zet, hangt verder af van het werk dat je doet. Veel brancheverenigingen hebben eigen algemene voorwaarden opgesteld. Ben je lid, dan kun je die als uitgangspunt gebruiken. Soms moet je die zelfs gebruiken. Ik adviseer overigens altijd je voorwaarden op maat te maken op jouw bedrijfsvoering.

Vervolgens kun je de belangrijke en specifieke afspraken voor een bepaalde klant of opdracht in je offerte of overeenkomst met deze klant zetten. Heb jij ook vragen over algemene voorwaarden en/of wil je dat ik eens met je meekijk naar jouw kleine letters? Stuur me dan gerust een bericht, ik denk graag met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.