Wat verandert er voor jou als ondernemer in 2023?

Zoals elk jaar, verandert er ook (mogelijk) weer in 2023 weer een en ander voor jou als ondernemer. Ik som je hieronder een aantal belangrijke op:

1: Afbouw zelfstandigenaftrek. Een tegenvaller voor ondernemers is de zeldstandigenaftrek, want deze wordt namelijk in het komende jaar nog sneller afgebouwd. Vanaf 1 januari 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030. In 2022 was dat nog € 6.310. Deze fiscale aftrekpost voor ondernemers was tot en met 2019 altijd een vast bedrag van € 7.280 per jaar. De zelfstandigenaftrek wordt elk jaar stapsgewijs afgebouwd. In 2027 bedraagt het fiscale voordeel voor ondernemers nog maar € 900.

2. Afschaf fiscale oudedagsreserve. Per 2023 kun je niet langer gebruik maken van deze fiscale oudedagsreserve (FOR). Heb je eerder gebruik gemaakt van deze regeling en een reserve opgebouwd? Dan mag je deze zogenaamde reserve wel laten staan en volgens de ‘oude regels’ afhandelen.

3. Stijging reiskostenvergoeding. Reis je veel als ondernemer, bijvoorbeeld om je klanten of opdrachtgevers te bezoeken?  Let dan op want de onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog naar € 0,21 per kilometer. Nog een jaar later, in 2024, stijgt de reiskostenvergoeding naar € 0,22 per kilometer.

4. Verandering voor creatieve ondernemer die producten of diensten verkoopt via platform. Vanaf het nieuwe jaar moet je namelijk als platform informatie over verkopers delen met de Belastingdienst. De Belastingdienst wil namelijk een beter beeld krijgen over de inkomsten van ondernemers die op deze manier hun geld verdienen.

5. Stijging minimumloon. Het minimumloon gaat per 1 januari omhoog met 10,5 procent. Het minimumloon stijgt daarmee van 1.756,20 naar 1.934,40 euro bruto per maand. Het hogere minimumloon leidt tot helaas natuurlijk tot hogere loonkosten voor werkgevers van minimumloonverdieners.

6. Stijging thuiswerkvergoeding. Deze thuiswerkvergoeding stijgt naar een forfaitair bedrag van 2,15 euro per dag. Dat is een paar cent meer dan eerder is gemeld aan de hand van inflatiecorrectie die het ministerie van Financiën eerder dit jaar aankondigde. Nibud kwam eerder dit jaar al uit op een bedrag van 3,05 euro per dag aan daadwerkelijke kosten en dat was vóór de sterke inflatiestijging en toename van energiekosten.

7. Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Die is er dus nog steeds niet door maar hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Wellicht zal in 2023 meer duidelijk worden of deze regeling verder wordt ingevoerd…

Ook in 2023 sta ik voor je klaar. Stuur me gerust een bericht met je juridische vraag, ik denk graag met je mee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.