Hoe gebruik ik algemene voorwaarden?

Leuk en aardig die algemene voorwaarden maar de praktijk leert dat (te)veel ondernemers ze niet op de juiste wijze gebruiken, wat tot gevolg heeft dat ze alsnog niet voor jouw klant gelden.

Om een beroep te kunnen doen op je algemene voorwaarden moet je namelijk aan de volgende voorwaarden hebben voldaan:

  1. Je moet je algemene voorwaarden op de offerte of overeenkomst van toepassing hebben verklaard.
    Dit doe je door in je offerte of in het contract een zinnetje op te nemen als:  ‘Op deze offerte/overeenkomst zijn mijn/onze algemene voorwaarden [eventueel met nummer van de versie of -datum] van toepassing’.
  2. Je klant moet je algemene voorwaarden daadwerkelijk hebben geaccepteerd. Net als bij het sluiten van contract moet er juridisch gezien sprake zijn van aanbod en aanvaarding. Die aanvaarding kan ook stilzwijgend plaatsvinden. Als je hebt voldaan aan de hiervoor genoemde voorwaarden en je klant heeft geen bezwaar gemaakt tegen de toepasselijkheid van je algemene voorwaarden, heeft hij/zij ze stilzwijgend geaccepteerd en zijn ze van toepassing. Maar om ze daadwerkelijk geldig te laten zijn, zie punt 3.
  3. Je moet jouw klant, voor of uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst, over je algemene voorwaarden hebben geïnformeerd en dit doe je door ze ter hand te stellen. Juist bij dat ter handstellen gaat het in de praktijk nog vaak mis. Je zult je kleine letters immers met je offerte of je contract mee moeten sturen, ze per e-mail moeten verstrekken of te verwijzen naar je website (dit laatste geldt alleen voor dienstverleners en online ondernemers, zoals webwinkels). Kun je achteraf uiteindelijk niet bewijzen dat je ze tijdig aan je klant ter hand hebt gesteld, dan is dat pech gehad..

Heb je namelijk niet aan deze voorwaarden voldaan? Dan helaas pindakaas, want dan zijn ze alsnog niet van toepassing en gelden ze niet voor jouw klant. Dit betekent dus dat je er geen beroep op kunt doen.

Tip: Bezorg jezelf een hoop juridisch gedonder en gebruik je kleine letters op de juiste wijze en zorg dat je aan alle voorwaarden zoals hiervoor genoemd, voldoet. Heb je ook een juridische vraag? Stuur me gerust een bericht of geef me een belletje (0622037358), ik denk graag met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.