Algemene voorwaarden moeten die eerlijk zijn?

Ja, onredelijke artikelen in je algemene voorwaarden, die als oneerlijk voor je klanten (lees: consument) zijn te bestempelen, gelden gewoonweg niet.

Volgens het Europees consumentenrecht moet een rechter uit zichzelf toetsen of de algemene voorwaarden van een bedrijf wel eerlijk zijn tegenover de klanten. Dus ook als consumenten daar zelf niet mee komen. Het toetsmoment is dan altijd de datum waarop jij als bedrijf de overeenkomst met je klant hebt gesloten.

Onlangs oordeelde weer een rechter over zo’n oneerlijk artikel in de algemene voorwaarden van in dit geval een sportschool. Daarin trof hij een regel aan waarin werd vermeld dat de sportschool de overeenkomst direct kon beëindigen als een klant niet aan zijn betalingsverplichtingen voldeed. Daarnaast stond er ook in dat diezelfde klant wel het lidmaatschapsgeld voor de volledige looptijd van de overeenkomst moest betalen. De rechter oordeelde dat hierdoor ‘de rechten en plichten van beide partijen niet langer in een redelijke verhouding tot elkaar staan, waardoor het evenwicht tussen de uit de overeenkomst voortvloeiende rechten en verplichtingen van de partijen ten nadele van de consument aanzienlijk wordt verstoord’.

Het komt erop neer dat de sportschool hier een tik op de vingers krijgt van de rechter. Het doel daarbij is overigens wel om het bedrijf te bewegen om haar algemene voorwaarden aan te passen. Daarbij is het ook een waarschuwing voor andere bedrijven om hen ervan te weerhouden zo’n artikel als deze in hun algemene voorwaarden op te nemen.

Maar let op niet alleen artikelen in je algemene voorwaarden richting consumenten kunnen in sommige gevallen als onredelijk worden bestempeld dit kan ook het geval zijn als je als groot bedrijf zaken doet met kleine bedrijven en/of zzp’ers. 

Tip: Lees je algemene voorwaarden eens goed door en check of je niet ook oneerlijke regels hebt opgenomen en pas deze aan waar nodig. Twijfel je? Laat je voorwaarden dan screenen door een jurist.

Wil je meer weten of je voorwaarden eens laten checken? Stuur me dan gerust een bericht, ik denk graag met je mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.