Waarom zou ik gebruik maken van algemene voorwaarden?

In je algemene voorwaarden (de kleine lettertjes) staan de regels die gelden als je een product koopt of een dienst levert. Vaak hebben algemene voorwaarden een andere naam, bijvoorbeeld leveringsvoorwaarden, reparatievoorwaarden of garantie-bepalingen, het komt allemaal op hetzelfde neer. In deze kleine lettertjes dek je, je onderneming in voor risico’s en voorkom je schadeclaims en tijdrovende juridische procedures. Als je als ondernemer niet van risico’s houdt dan is het verstandig om algemene voorwaarden te hebben. Je kunt hierin duidelijk vastleggen wat de rechten en verplichtingen zijn van jezelf en je klanten. Zaken zoals: betaling, levering, aansprakelijkheid, geldigheid van offertes, boetebedingen en de hoogte van de schadevergoeding kunnen in algemene voorwaarden geregeld worden.

Je kunt door middel van deze algemene voorwaarden contracten die op dezelfde manier worden gesloten, op een goedkope en efficiënte manier van een uitgebreide regeling voorzien. Daarnaast kun je algemene voorwaarden vergelijken met een verzekering. Je doet er alleen in een bijzondere situatie beroep op. Het volgende voorbeeld maakt dat duidelijk.

Voorbeeld bij geen algemene voorwaarden

Stel je bedrijf levert producten. Je hebt in je algemene voorwaarden bepaald dat deze producten pas in eigendom overgaan (van de andere partij worden) nadat de facturen zijn betaald. Deze bepaling is een zogeheten ‘eigendomsvoorbehoud’. In het geval dat je afnemer (iemand of bedrijf die iets van je koopt) failliet gaat voordat hij / zij je producten heeft betaald, kun je deze producten gewoon terugvragen aan de curator (dit is iemand die door de rechter is aangewezen om het beheer te voeren over de gelden en bezittingen van de persoon of het bedrijf die / dat failliet is verklaard). Heb je geen eigendomsvoorbehoud dan kun je de producten niet direct terugvorderen en sta je in de rij van de zogenaamde concurrente schuldeisers (de allerlaatste in rang). Dit betekent dat je als allerlaatste in de rij van schuldeisers je geld krijgt (mits er überhaupt geld over is nadat alle andere schuldeisers zijn betaald). Het kan je dus heel VEEL geld kosten wanneer je geen algemene voorwaarden hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.