Bestaat er zoiets als een waterdicht contract?

Wie die illusie al had, zullen wij snel uit die droom helpen; waterdichte contracten bestaan niet. De werkelijkheid van alle dag is eenvoudigweg veel te complex om alle mogelijke omstandigheden die zich zouden kunnen voordoen in het kader van de uitvoering van het contract te voorzien, laat staan de gevolgen daarvan te regelen in datzelfde contract. Nog daargelaten dat een poging daartoe ook niet wenselijk is (wegens de enorme dikke contracten) maar gelukkig ook niet nodig. Zeker niet wanneer het contract door Nederlands recht wordt beheerst.

Dit komt door de wijze waarop de (Nederlandse) rechtspraak met zaken als de uitleg van contracten en de redelijkheid en billijkheid omgaat. De toepassing kent twee kanten: de redelijkheid en billijkheid kan contracten aanvullen en zo voorzien in situaties waarin partijen zelf in het contract niet hebben voorzien.

Een goed voorbeeld is als je als werkgever met je werknemer(s) een éénzijdig wijzigingsbeding bent overeengekomen, kun je als werkgever evengoed niet ‘zomaar’ overgaan tot wijziging van deze arbeidsvoorwaarden. Je zult als werkgever bij iedere wijziging een zodanig zwaarwichtig belang moeten hebben, dat het belang van je werknemer dat door deze wijziging wordt geschaad, daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken. Het moet aldus gewoonweg redelijk zijn dat je dit zonder toestemming c.q. overleg doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.