Hoe kan ik zelf procederen bij de rechter?

Voor zaken met een belang tot € 25.000,– kun je zelf naar de rechter. Die kantonrechtersgrens was ooit maar € 5.000,– en dat betekende dat je voor niet in de wet genoemde uitzonderingen (huur, huurkoop, arbeidszaken) indien de vordering de grens te boven ging, aanzienlijk kosten moest maken voor de bijstand van een verplichte advocaat. Je mocht dan immers niet zelf procederen. Je ging dus niet ‘zomaar’ procederen. Daarbij inachtgenomen kan een advocaat natuurlijk ook niet 100% garanderen dat je zeker gaat winnen en bovendien worden zelfs al, mocht je winnen, nog niet alle kosten door de tegenpartij vergoed. De kosten van de advocaat lopen al snel op tot (ver) boven de hoofdvordering!

Nu de kantonrechtersgrens (sinds 2011) is verhoogd tot € 25.000,– komt het kosten en baten plaatje er ineens anders uit te zien, immers men mag nu helemaal zelf procederen tot deze grens bij de kantonrechter.

Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Wij doelen hier op de zaken die moeten worden ingeleid met een dagvaarding. Het is belangrijk dat je degene die na dient te komen eerst nog een allerlaatste kans hebt gegeven de vordering te betwisten of alsnog zijn plicht na te komen. Als het verzuim hierna is ontstaan (omdat de vordering wordt betwist of men reageert niet binnen de gestelde termijn, of soms direct door de wet), dan kun je pas gaan dagvaarden. Deze allerlaatste kans in een aanmaning mag je in principe zelf opstellen. Doch, uiteraard kunnen we jou hierbij helpen.

De dagvaarding kun je zelf opstellen maar let wel dat deze ook aan wettelijke vereisten moet voldoen! Je moet alsdan ook allereerst aandacht besteden aan de vraag welke rechtbank mag oordelen over je zaak.

Het uitbrengen van de dagvaarding mag je vervolgens weer niet zelf, dat moet een gerechtsdeurwaarder voor je doen. Deze rekent hiervoor de kosten van het uitbrengen aan jou door. Tevens zal de rechtbank je griffiekosten (administratiekosten) in rekening brengen.

In de dagvaarding wordt ingevoegd de conclusie van eis. Dat is een belangrijk document dat je evenwel zelf kunt schrijven. In de conclusie van eis staat waarom jij meent dat je een betaling, een doen of een nalaten rechtens kan afdwingen. De rechtsbetrekking tussen jou de de andere persoon moet goed worden omschreven en ook moet je vermelden wat jij tot nu toe hebt gedaan om de andere persoon te bewegen tot betaling, een doen of nalaten. En dat die ander wat jou betreft in verzuim is of aansprakelijk voor jouw schade ontstaan door zijn fout. Ook moet je vermelden welke bewijsmiddelen jij voor handen hebt, en de schade begroten voor zover mogelijk.

In principe in simpele zaken is er maar een schrijfronde tenzij de rechter anders oordeelt. Er komt een keer een eind aan de schriftelijke ronde: dan wordt er een eindvonnis naar partijen gestuurd of de rechter kan partijen naar de rechtbank oproepen voor een comparitie (hoorzitting waarin tevens getracht wordt te zoeken naar een schikking tussen partijen).

De partij die uiteindelijk in het ongelijk wordt gesteld wordt veroordeeld in de kosten van de tegenpartij. Maar dat zijn nooit altijd de daadwerkelijk gemaakte kosten, dus houd hier rekening mee. Bovendien moet je je bedenken dat er mogelijk een Hoger Beroep wordt ingesteld tenzij deze door de wet is uitgesloten.

Let dus op: zelf procederen is alleen aan te raden indien de zaak simpel en duidelijk is en er bewijs voor handen is.

Als je het niet aandurft zelf te procederen kan je een ander opdracht geven de zaak inhoudelijk juridisch steekhoudend te maken. Deze andere hoeft geen advocaat te zijn maar kan ook een jurist of in elk geval is aan te raden dat dit een juridisch onderlegd persoon is.

Heb je ook een juridische vraag of wil je zelf procederen en vraag je. je af wat je kansen eigenlijk zijn? Stuur me gerust een bericht via gwenny@ge-mek.nl of tel. 0622037358.

4 gedachten over “Hoe kan ik zelf procederen bij de rechter?

 1. zelf protesteren bij ontbinding huur? als de huurder het gehuurde na opzegging onrechtmatig onder zich houdt, wetende dat er bij een hospitacontract tijdensproeftijd opgezegde huur (met uiteraard inachtneming 3 maanden vooraf) er gebruikelijk geen tussenkomst van rechter nodig is? Dan is de ex huurder in gebreke en is er niet alleen recht op schade in de som gelijk aan de huur per onrechtmatig verbleven maanden, eventuele huurachterstanden maar ook de eis gerechtvaardigd dat het een onrechtmatige daad is en dus de kosten (die bij het volgen van de hospitawet er nooit hadden hoeven te zijn) van het proces, echt voor kosten van de gene komen die moedwillig om een stilzwijgend verlengen af te dwingen het gehuurde onder zich houdt.

  Kan ik Via de kanton ontbinding huurovereenkomst eisen of is dat niet nodig voor een vordering, of zonder ontbinding e alsnog die schade zoals boven omschreven eisen inclusief dus de proceskosten?

  Wat zijn de griffiekosten etc?

  1. Bij kamerverhuur is een groot aantal bepalingen ter bescherming van de huurder gedurende een proefperiode van negen maanden na het ingaan van het huurcontract niet van toepassing. Dit wil zeggen dat de verhuurder het huurcontract gedurende de proefperiode (na opzegging) zonder rechterlijke tussenkomst inderdaad kan stopzetten. Ik zou dus adviseren allereerst een aangetekende brief te sturen, waarin u eist dat de huurder alsnog per direct de kamer verlaat en ook de schadevergoeding opsomt. Wanneer hierop geen respons is kunt u alsnog overwegen de zaak bij de rechter aan te brengen. De hoogte van de griffiekosten kunt u terugvinden op http://www.rechtspraak.nl.
   Om u verder te helpen verzoek ik u contact via gtitulaer@gmail.com op te nemen.

 2. Beste Gwenny

  Mijn vraag

  Ik heb een hoveniersbedrijf en ik heb een klant mondeling toegezegd om de tuin van een project wat verkocht moest worden te onderhouden. wij hadden afgesproken dat het geen modeplaatje hoefde te zijn en dat het er gewoon redelijk bij moest liggen voor de verkoop. De klant heeft de eerste facturen betaald maar wil de laatste drie niet betalen ondanks verzonden aanmaningen en inschakeling incasso bureau. de klant heeft nimmer nooit gezegd dat het niet goed was wat we hebben gedaan maar beweert naderhand dat het niet goed was. helaas heb ik geen rechtsbijstand maar wou weten of ik sterk sta om hier een zaak van te maken die ik zou winnen en welke stappen ik nu moet ondernemen.

  ik hoor graag van je.
  met vriendelijke groet

  1. Goedemiddag,

   Helaas zijn mondelinge afspraken moeilijk te bewijzen. Het gaat immers woord tegen woord. U zult moeten aantonen in een rechtszaak wat er dan wel is afgesproken tussen u en uw klant. Enkel dat het geen modeplaatje zou moeten worden is dan een vrij grijs gebied. Immers hier zitten dan geen concrete eisen aan?

   U kunt evengoed uw klant aanschrijven om de facturen te betalen en stellen dat u conform de overeenkomst heeft gehandeld maar wanneer betaling uitblijft, zult u alsnog naar de rechter moeten stappen. Ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat het geen gemakkelijke kwestie zal zijn om uw gelijk te halen. Daarbij moet u bij uzelf checken of de openstaande facturen opwegen tegen het risico te verliezen en de kosten die daarbij gemoeid gaan.

   Kunt u hiermee iets of wilt u meer weten?

   Met vriendelijke groet,

   Gwenny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.