Is de door mij ingeschakelde websitebouwer nu eigenaar van mijn website/logo?

Als je een website en/of een logo laat ontwerpen, zul je toch stil moeten staan bij het auteursrecht. Wanneer je hierover namelijk niets afspreekt, berust het auteursrecht namelijk bij de ontwerper van de website/logo. Dit betekent dus dat jij niet de ‘eigenaar’ bent en dus overgeleverd bent aan de ontwerper, die jou zelfs kan verbieden om zijn ontwerp nog langer te gebruiken!

Hoe kun je dit voorkomen? Het auteursrecht kan conform de wet alleen worden verkregen via een schriftelijke afspraak (contractje). Daartoe kan bijvoorbeeld (in elk geval) de volgende formulering worden opgenomen:

Hierbij draagt (naam ontwerper) het auteursrecht en de vermogensrechten van alle creaties die hij in opdracht van (jouw naam) realiseert over aan (jouw naam). Dit zonder voorbehoud, in de meest volledige actuele en toekomstige wettelijke omvang. Opdrachtgever (jouw naam) heeft alle rechten – waar en wanneer die ook worden uitgeoefend – verworven en hoeft hiervoor geen extra vergoeding meer te betalen. 

Leg dit dus altijd vast., ook wanneer een familielid of een goede bekende van je, je met je website/logo op weg helpt. Conflicten komen immers ook in de beste families voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.