Twijfel je over de bevoegdheid van je klant of zakenpartner?

Het is van uiterst belang dat je weet met wie je zaken doet (de hoedanigheid van je klant). Ook is het van belang dat je weet wie namens de rechtspersoon zegt te handelen, daartoe ook daadwerkelijk bevoegd is. Is die persoon statutair directeur (bestuurder) van de rechtspersoon, dan hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer iemand zich uitgeeft voor statutair directeur kun je dit namelijk eenvoudig checken via het Handelsregister.

Echter in alle andere gevallen moet er sprake zijn van een volmacht. De volmacht an sich is vormvrij maar kan ook besloten liggen in de functie van de desbetreffende persoon welke hij/zij binnen het bedrijf vervult. Wie handelt met iemand die stelt slechts over een volmacht te beschikken dan kun je het beste te allen tijde om een schriftelijke overeenkomst (bevestiging) van de volmachtgever vragen.

Wanneer je onverhoopt toch geconfrontreerd wordt met een onbevoegde vertegenwoordigingshandeling, kun je je onder bepaalde omstandigheden beroepen op de zogeheten schijn van volmachtverlening. Dit enkel wanneer je ook daadwerkelijk aannemelijk kunt maken dat je er redelijkerwijs vanuit mocht gaan dat degene waar je zaken mee hebt gedaan, over een volmacht beschikte. De rechtspersoon die onbevoegd werd vertegenwoordigd kan in dat geval geen beroep meer doen op het ontbreken van die volmacht.

Wil je hierover meer weten of heb je een andere juridische vraag? Stel hem geheel vrijblijvend aan mij via gwenny@ge-mek.nl of tel. 0622037358.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.