Wat zijn in elk geval de basics voor het contracteren?

We weten dat het wel ‘handig’ is om vanalles in een contract te zetten. Echter vaak nemen we niet genoeg de tijd om een goed contract af te spreken. Erg spijtig want een helder contract, waarin de wederzijdse verwachtingen goed zijn verwerkt, maakt het mogelijk het resultaat te spiegelen aan de verwachtingen.

Waar moet een contract dan in beginsel aan voldoen, met andere woorden wat zijn de basics voor contracteren? We noemen een aantal belangrijke punten waar je in ieder geval rekening mee dient te houden:

1) Leg je wederzijdse verwachtingen vast. Ga goed na wat je van elkaar verwacht en wat je elkaar (verplicht) opdraagt.

2) Regel de duur van het contract.

2) Zorg ervoor dat je realistische afspraken maakt. Ga daarbij niet alleen maar van het ideale plaatje uit maar beschrijf ook meerdere scenario’s.

3) Leg vast in welke gevallen en onder welke voorwaarden en/of termijnen partijen de samenwerking (voortijdig) kunnen beëindigen.

4) Als ondernemer wil je rust, zekerheid en duidelijkheid, zodat je problemen kunt voorkomen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw klanten, leveranciers en eventueel andere stakeholders. Zorg er dan ook voor dat je de (juridische) risico’s dichtimmert ten aanzien van het niet nakomen van verplichtingen en aansprakelijkheid.

5) Denk eraan: goed contracteren is een waardevolle investering voor die duurzame en succesvolle handelsrelatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.