Is een intentieverklaring om een koop aan te gaan nu wel of niet bindend?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, wat partijen hebben afgesproken en vastgelegd en wat zij hiervan mochten verwachten. De vraag is dan ook of de intentieverklaring nu wel of niet als een (koop)contract/overeenkomst, welke beide partijen dienen na te komen, kan worden aangemerkt. Hierover oordeelde de rechter te Utrecht onlangs in onderstaande case.

Case

Een vliegtuigverhuurder had na onderhandelingen met een vliegtuigfabrikant een intentieverklaring getekend over de koop en levering van 25-tal vliegtuigen. De verhuurder stelde dat deze intentieverklaring in feite een koopcontract inhield en eiste onder meer nakoming van de verplichtingen tot verkoop en levering (met dwangsommen per dag dat niet zou worden nagekomen) en schadevergoeding. Volgens de verhuurder was de koop van de vliegtuigen namelijk door de uitvoerige beschrijving in de intentieverklaring voldoende bepaalbaar én was er dus aan de minimum vereisten voor de totstandkoming van een koopcontract voldaan. Ook stelde hij dat in de intentieverklaring nagenoeg alle onderdelen zaten die van belang waren bij aankoop van de vliegtuigen.

De rechter volgde de verhuurder hierin echter niet en oordeelde dat de intentieverklaring niet als een koopcontract kon worden aangemerkt en dus niet bindend was. Het was namelijk nog maar de vraag of de in de intentieverklaring beschreven vliegtuigen ooit zouden worden geproduceerd… Daarnaast bevatte de intentieverklaring ook een term welke door de rechter werd uitgelegd als een voorbehoud, waarbij een contract pas tot stand komt door middel van een (nadere) schriftelijke koopcontract.

Geconcludeerd kan dan ook worden dat je uiterst goed moet opletten hoe je, je intentieverklaring formuleert! Immers doe je dit niet kan het wel eens zijn dat jij alsnog moet nakomen en/of voor schadevergoeding opdraait omdat je intentieverklaring als bindend koopcontract wordt bestempeld…

Onze tip. Wanneer je wilt dat het contract als bindend en dus als een koopcontract moet worden aangemerkt, zul je er rekening mee moeten houden dat je dit ook expliciet zo vastlegt. Wanneer je echter juist wilt dat de intentieverklaring ook daadwerkelijk een intentieverklaring blijft en aldus niet bindend, zul je dit ook zo goed mogelijk moeten vastleggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.