4 redenen waarom je een HBO jurist in dienst moet nemen

Eerder schreef ik een blog voor HBO juristen over het verschil tussen een advocaat en een jurist. Er kleven namelijk een groot aantal voordelen aan het inhuren van een jurist in plaats van een advocaat. Het ging in deze blog echter over de WO (universitair opgeleide) jurist. Sinds een aantal jaren is er nu ook de jurist met een afgeronde rechtenopleiding op HBO niveau in Nederland actief, de zogeheten HBO jurist. De praktijk heeft uitgewezen dat nog steeds veel ondernemers te weinig afweten van deze beroepsoefenaar. Dit terwijl het in dienst nemen van de HBO jurist, grote voordelen met zich meebrengt. De HBO jurist wordt ook wel juridisch medewerker, paralegal of juridisch assistent genoemd maar mag men niet verwarren met een juridische secretaresse. De HBO jurist is namelijk kundiger in het recht en kan ook zelfstandig opereren naast (juridisch inhoudelijke) ondersteuning bieden aan een advocaat of WO jurist. Graag som ik voor jou daarom dan ook een viertal redenen op waarom je een HBO jurist in dienst moet nemen:

 1. Goedkoper. Zeker als ondernemer is het financieel plaatje niet onbelangrijk. Wat denk je immers van al dat juridische werk wat je tot nu toe uitbesteedt aan dure advocatenkantoren die ieder uurtje factureren? De jurist die op HBO niveau opereert kan deze zaken wellicht ook oppakken en/of zorgen dat het werk dat door de advocaat/fiscalist gedaan moet worden, beperkt blijft. Immers de HBO jurist is kundig binnen het recht en weet waar hij op moet letten. Hierdoor kan het lijntje tussen jouw bedrijf en de advocaat/fiscalist ook kort blijven en kan de HBO jurist het kosten/baten plaatje constant blijven volgen. Als we dan nog kijken naar het gemiddelde bruto salaris is de HBO jurist ook nog eens vele malen goedkoper dan een WO jurist in loondienst. Hierdoor bespaar je met het in dienst nemen van een HBO jurist dus al gauw duizenden euro’s per medewerker per jaar!
 2. Pragmatisch ingesteld. Een HBO jurist komt niet met ellenlange kantjes met wetenschappelijke juridische taal waar je als ondernemer geen kaas van hebt gegeten. Deze beroepsoefenaar is namelijk zeer praktisch ingesteld en biedt jou enkel praktische oplossingen in de taal die je zelf ook begrijpt.
 3. Juridisch breed opgeleid dus ook breed inzetbaar. De HBO jurist is breed opgeleid binnen het recht en kan daardoor ook breed binnen jouw bedrijf worden ingezet voor juridische zaken. Er kan gedacht worden aan:
  • Juridische (ondersteunende) taken. Je kunt daarbij denken aan: zelfstandig allerhande contracten screenen/ updaten aan de hand van de huidige wet- en regelgevend, algemene voorwaarden, jurisprudentie onderzoek en literatuuronderzoek, eerste lijns (en uitzoekwerk 2e lijns) juridisch advies bij bedrijfsjuridische zaken (bijv.: arbeidsgerelateerde zaken, vergunningen, contracten, privacywetgeving en incassozaken etc.).
  • Behandelen van juridische claims. De HBO jurist kan in loondienst ingezet worden bij juridische claims. Alleen bij zeer complexe gevallen of wanneer de wet het vereist kan de zaak eventueel alsnog (deels) worden uitbesteed aan een advocaat of WO jurist. In deze gevallen kan het onderhouden van de contacten en controle op het kosten/baten plaatje een prima verantwoordelijkheid zijn van de HBO jurist. Ook zou de HBO jurist het voorbereidende werk kunnen doen, waardoor je alsnog ruim bespaart op de kosten voor uitbesteding.
  • Onderzoek doen voor specifieke gevallen. Dit kan bestaan uit het interviewen van klanten of anderen die zijn gekoppeld aan het betreffende geval, op zoek door middel van openbare registers, verkrijgen van documenten die nodig zijn voor het geval, bewijsmateriaal etc.
 4. Taken van organisatorische aard. De HBO jurist kan naast de juridisch (ondersteunende) taken ook een groot deel van zijn vaardigheden inzetten om taken van meer organisatorische aard op te pakken. Men kan dan denken aan zaken als:
  • Debiteurenbeheer. De HBO jurist kan het debiteurenbeheer binnen jouw organisatie regelen als het gaat om de administratieve processen opzetten en beheren, het telefonisch debiteurenbeheer en alle correspondentie. De HBO jurist zorgt voor dossieropbouw zodat je bedrijf sterk staat bij een eventuele gang naar de rechter! Dit laatste geldt overigens voor alle zaken binnen je bedrijf.
  • Het opstellen van verslagen. Denk aan: notulen maken bij vergaderingen, het schrijven van documenten, samenvattingen etc.
  • Opstelling financieel analyse. Al in de opleiding moet de HBO jurist weten waar deze de juiste informatie kan vinden en hoe deze met elkaar te vergelijken. Deze vaardigheid kan zowel voor juridische als niet-juridische taken worden ingezet.
  • Beheer en update van archief dossier(gegevens). De HBO jurist heeft geleerd accuraat te zijn tijdens de opleiding en is dan ook erg consequent in zijn werkzaamheden wat het beheren en updaten van een archief ten goede komt. Hij is in staat (dossier)gegevens naar logisch inzicht te ordenen en te controleren op volledigheid, juistheid en relevantie. Ook kan hij, waar nodig, de wettelijke termijnen bewaken.

Tip: Deze opsomming geeft een schets van wat de HBO jurist kan maar door persoonlijke groei kan het takenpakket alleen maar meer worden uitgebreid en worden toegespitst op jouw bedrijfsvoering. In de praktijk werken HBO juristen al enige tijd bij onder meer rechtsbijstandsverzekeringen, gemeenten en rechtbanken. Echter in het bedrijfsleven is het aantal werkzame HBO juristen nog steeds aan de lage kant. Dit komt omdat deze beroepsoefenaar tot op heden zwaar wordt onderschat in zijn kennis en kunde. Hierdoor wordt er door ondernemers nog te weinig (optimaal) gebruik gemaakt van de competenties van de HBO jurist. Mijn tip is dan ook om eens na te gaan of jouw bedrijf alle juridische zaken heeft geregeld en/of dit efficiënter en goedkoper kan. Wanneer dit laatste het geval is, is het niet onverstandig eens te bekijken of er een HBO jurist structureel binnen jouw bedrijf kan worden ingezet. De investering is het vaak dubbel en dik waard omdat deze jurist mee kan groeien met je bedrijf en daardoor helemaal thuis is in jouw bedrijfsvoering. Hierdoor heb je al gauw de voordelen van een in-house jurist die zowel juridische als organisatorische zaken voor je kan oppakken.

2 gedachten over “4 redenen waarom je een HBO jurist in dienst moet nemen

 1. Wat leuk om te lezen en goed dat hierover wordt geschreven! Heel herkenbaar. Ga vooral door met schrijven hierover; ik ga je blogs lezen, echt top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.