6 tips hoe je jouw idee beschermt

Als je als (startende) ondernemer een (nieuw) idee hebt, wil je natuurlijk niet dat anderen hiermee vandoor gaan. De vraag rijst wat je hier tegen kunt doen cq hoe je e.e.a. beschermt. De hoofdregel is dat een abstract idee niet of nauwelijks te beschermen valt. Jouw idee moet aldus in elk geval zijn uitgewerkt voordat je het überhaupt kunt beschermen. Verder zul je moeten onderzoeken welke onderdelen je kunt beschermen. Aan de hand van een zestal tips, leg ik je hierbij graag uit hoe je, je idee beschermt.

 1. Werk het plan of concept uit. Zonder een concreet plan is deze sowieso niet beschermd (door het auteursrecht) en kan het plan zelfs gewoon worden gebruikt door anderen!
 2. Zorg voor een datumstempel. Wanneer je het idee wilt uitzetten in de markt zul je vaak in zee moeten gaan met andere partners en zul je jouw idee aldus alsnog moeten delen. Voordat je dit doet is het verstandig jouw idee van een datumbewijs te voorzien. Deze kun je krijgen met het I-DEPOT van het BBIE (boip.int). Ook kun je kiezen om naar de notaris te gaan die een akte voor je opmaakt.
 3. Geheimhoudingsverklaring/ non-disclosure agreement (NDA). Het I-DEPOT kun je vervolgens ook opnemen in een geheimhoudingsverklaring (NDA) met je partner(s). Je gebruikt aldus de datumstempel in combinatie met een geheimhoudingsverklaring.
 4. Houd alle communicatie bij. Houd al je contacten bij, bewaar je e-mails en alle communicatie over je idee tussen jou en jouw partner(s) zorgvuldig. In dit geval geldt namelijk: better safe than sorry.
 5. Bescherming van uitvinding. Een uitgewerkt idee wordt een vinding genoemd. Er zijn verschillende vormen om je vinding te beschermen:
  • Wanneer het bijv. een technische uitvinding betreft, kun je deze beschermen met een octrooi. Houd er rekening mee dat een octrooiaanvraag behoorlijk in de prijzen kan lopen. Zo kun je een octrooi voor alleen bescherming in Nederland aanvragen maar ook voor de EU of zelfs daar buiten. Om in aanmerking te komen voor een octrooi dient je uitvinding aan verschillende wettelijke eisen te voldoen.
  • Je kunt jouw idee koppelen aan een beschermde (merk)naam. Je koppelt alsdan een naam (eventueel met een logo) als jouw merk aan je idee met een registratie. Je kunt kiezen uit een Benelux, gemeenschap of internationaal merk.
  • Een model betreft de nieuwe, uiterlijke vormgeving van producten. Je kunt net als het merk kiezen voor een Benelux, gemeenschap of internationaal model.
  • Het auteursrecht verkrijg je zonder enige kosten en de bescherming geldt wereldwijd tot 70 jaar na jouw overlijden als maker. Je hoeft je auteursrecht nergens aan te vragen of te registreren. Let wel: ook hieraan zijn eisen gebonden.
 6. Bescherming door bedrijfsgeheim. Men kan ook, in geval van een niet gemakkelijk na te maken product, kiezen om de werkwijze ervan geheim te houden (het zogeheten bedrijfsgeheim). Aan een bedrijfsgeheim worden overigens ook eisen gesteld. Het idee moet zo allereerst uiteraard ook geheim zijn. Maar ook moet het idee handelswaarde hebben en moet je voldoende maatregelen hebben genomen om het geheim veilig te stellen. Voordeel van het bedrijfsgeheim is wel (in vergelijking met een octrooi) dat het idee langer beschermd blijft dan met een octrooi (twintig jaar). Zolang je, je werkwijze maar geheimhoudt.

Tip: Werk allereerst je idee uit want daarna pas kun je bekijken hoe je deze vinding kunt beschermen. Bovendien is een idee pas automatisch beschermd door het auteursrecht wanneer dit uitgewerkt en concreet is. Afhankelijk van je vinding kun je vervolgens de juiste beschermingsvorm(en) kiezen. Bekijk goed welke methode past bij jouw situatie. Immers bescherming via registratie kost (veel) geld en dit moet uiteraard wel opwegen tegen het risico om het niet te doen. Bij registratie krijg je een bewijs van een creatiedatum welke kan dienen als bewijsmiddel in combinatie met een geheimhoudingsverklaring of auteursrecht.

Een gedachte over “6 tips hoe je jouw idee beschermt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.