7 misverstanden over het oprichten van een bv

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bv) is besloten omdat de aandelen niet verhandelbaar zijn en op naam staan. Een bv oprichten kan via een oprichtingsakte bij de notaris maar er bestaan veel misverstanden omtrent het oprichten. Om deze reden licht ik je graag de 7 meest voorkomende misverstanden toe.

1) Er is verschil tussen de Flex BV en de gewone bv. Dit is verre van de waarheid, er is namelijk geen verschil tussen beiden. De Flex BV is een vaak voorkomende benaming voor een bv waarbij de oprichting na de wetswijziging van oktober 2012 heeft plaatsgevonden. Deze wijziging zag toe op een bv oprichten met een startkapitaal van bijvoorbeeld €0,10 of € 1,— in plaats van een startkapitaal van €18.000,-. Elke bv die tegenwoordig wordt opgericht is om die reden een Flex BV.

2) De bestuurder kan nimmer privé aansprakelijk worden gesteld. Ook hierbij geldt dat niets minder waar is. In beginsel is de bv als rechtspersoon inderdaad aansprakelijk maar de bestuurder kan wel degelijk privé aansprakelijk worden gesteld bij bijv. het onbehoorlijk vervullen van de taak als bestuurder.

3) Je hebt recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling. Dit is niet waar. Een bv is zelfs duurder om op te richten en de kosten voor administratie zijn hoger.

4) Je kunt maar één soort bv oprichten. Ook dit is niet correct. Een holding BV, een werk BV, Management BV, Spaar BV, etc. zijn allemaal bv’s met slechts een andere doelstelling.

Zo kun je bijv. ook jouw uitvinding beschermen door een aparte bv hiertoe op te richten. Wat bedoel ik hiermee? Bekijk hiervoor de heldere uitleg in een filmpje van collega Legalloyd.

5) Aandeelh0uders kunnen zelfstandig besluiten tot dividenduitkeringen. Aandeelhouders kunnen juist niet meer zelfstandig besluiten tot dividenduitkeringen. Voortaan zal het bestuur van de bv goedkeuring voor de uitkering moeten verlenen.

6) Oprichten van de bv hoeft niet altijd via de notaris. Het oprichten dient wel te allen tijde via de notaris te geschieden. Deze stelt de notariële akte op met daarin de statuten. Echter tegenwoordig kan men de bv snel en tegen goedkope tarieven online oprichten. Maar ook dan is er sprake van legalisatie bij de notaris.

7) De bv heeft minder administratieve verplichtingen dan een eenmanszaak of VoF. Het tegenovergestelde is waar. Zo moet je met een bv een jaarrekening deponeren en een aangifte vennootschapsbelasting indienen. Als directeur van een bv ben je tevens in loondienst. In dat geval zul je ook een aangifte loonbelasting moeten doen.

Tip: Zoals je hierboven kunt lezen bestaan er nogal wat misverstanden omtrent het oprichten van een bv. Voordat je tot het oprichten van de bv overgaat, moet je dus nagaan of dit wel de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf is. Om een juiste afweging te maken kan het handig zijn een jurist in te schakelen. Ook nadat de bv is opgericht kan het verstandig zijn een jurist in te schakelen. Immers moeten er na loop van tijd veranderingen gemaakt worden in de statuten. Ook kunnen er meerdere aandeelhouders bijkomen of juist wisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.