De HBO jurist verandert de juridische wereld

Mijn eerdere blog over de HBO jurist viel in erg goede aarde als ik naar het aantal views kijk. Natuurlijk voel ik dan een beetje trots in mij omhoog komen, zeker als dat blog ook nog eens heel vaak wordt gedeeld door iedereen. Maar daar gaat het mij niet om. Ik geloof echt dat de HBO jurist de juridische wereld mede kan en zal veranderen op den duur. Mark my words! Echter zolang deze beroepsoefenaar nog niet (volledig) geaccepteerd is, blijf ik schrijven en overtuigen over hoe fantastisch je deze mensen kunt inzetten in jouw bedrijf. In deze blog wil ik dan ook wederom 2 competenties van de HBO jurist benadrukken.

  1. Grensoverschrijdende zaken uitzoeken en adviseren. De HBO jurist is dan wel opgeleid binnen het Nederlands recht, echter deze beroepsoefenaar kan ook grensoverschrijdende zaken voor een bedrijf uitzoeken en hierin adviseren. Zoals in mijn vorige blog al naar voren kwam, is de HBO jurist namelijk pragmatisch ingesteld en gaat zo dan ook te werk bij nieuwe (onbekende) juridische vraagstukken. Op het moment dat het te complex wordt, kan deze opnieuw goed schakelen met een advocaat die gespecialiseerd is in bepaalde grensoverschrijdende gevallen. Dit geldt overigens ook voor rechtsgebieden binnen het Nederlands recht waar de betreffende HBO jurist nog niet veel (werk)ervaring mee heeft. Zo ben ikzelf in 2010 succesvol afgestudeerd binnen het intellectueel eigendomsrecht terwijl ik dit vak nimmer op school had gehad. De HBO jurist bevat een prima basis om het eventuele gebrek aan parate kennis op een bepaald rechtsgebied te compenseren met zijn/haar vaardigheden om de antwoorden alsnog snel en effectief in kaart te brengen. Voordeel is dat het antwoord op een vraag vaak meteen al uitvoerig en compleet wordt gegeven. Bovendien: theorie verandert door de jaren heen, maar die vaardigheden die blijven de rest van zijn/haar leven!
  2. Optreden als gemachtigde. Ook kan de HBO jurist optreden als gemachtigde voor je bedrijf als er een (arbeids)geschil speelt. De beroepsoefenaar kan voor jou de gerechtelijke stukken schrijven, de termijnen in de gaten houden en je bedrijf vertegenwoordigen als er een hoorzitting plaatsvindt. Zij kunnen wellicht niet alle geschillen zelf behandelen maar wat veel ondernemers niet weten kunnen zij wel al een flink aantal zaken uit je handen nemen. Zo kunnen zij alle zaken behandelen bij de kantonrechter van:
  • vorderingen tot € 25.000
  • arbeidsgeschillen
  • consumentenkoop
  • consumentenkrediet (tot € 40.000)
  • geschillen die betrekking hebben op huur-, huurkoop- of agentuurovereenkomsten

Ook hierbij geldt wederom dat wanneer deze beroepsoefenaar er zelf niet uit zou kunnen komen, zij als een prima schakel zou kunnen fungeren tussen jouw bedrijf en een specialistische advocaat.

In de praktijk wordt voor de uitvoering van de hiervoor genoemde tweetal competenties  veelal nog steeds (te)veel uitbesteed aan advocaten en WO juristen. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen en is hedendaags volstrekt onnodig nu de HBO jurist hier ook capabel voor is.

 

 

2 gedachten over “De HBO jurist verandert de juridische wereld

  1. Ik merk binnen mijn netwerk ZZP Zutphen dat er regelmatig wordt gevraagd of er ook een jurist in zit. Die heb ik helaas nog niet! Als je dus zelfstandig jurist bent, woonachtig in Zutphen of omgeving kan lidmaatschap bij ZZP Zutphen goed werk opleveren. (Lidmaatschap jaar 2016 – 2017 €50,- excl. BTW)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.