Wanneer is een zaak juridisch haalbaar?

Rechtszaak beginnen of niet?

Vaak krijg ik de vraag of een zaak juridisch haalbaar is cq procederen zinvol is. Soms kan het namelijk zo zijn dat je zaak juridisch wat haken en ogen bevat en het dus risicovol is om gerechtelijk te gaan. Of jouw zaak juridisch haalbaar is hangt af van verschillende factoren. Hierbij som ik er een aantal belangrijke op:

1) Wat is er precies gebeurd en wanneer? Lijkt logisch maar juridisch gezien ook van enorm belang om te weten of je überhaupt ergens aanspraak op kunt maken. Een jurist inschakelen die met je meekijkt, is dan niet geheel onverstandig.

2) Bewijs. Alles wat je schriftelijk hebt vastgelegd en betrekking heeft op jouw dispuut met de andere partij, zul je moeten verzamelen ter bewijs. Dit kunnen zijn: alle (bel)notities, correspondentie, het onderliggende contract waar het om gaat, de algemene voorwaarden, wijzigingen die zijn overeengekomen en/of overige afspraken etc. Want stel, je eist dat de andere partij waarmee je een dispuut hebt, zijn/haar kant van het contract dient na te komen. Alsdan moet je dit allemaal kunnen aantonen bij de rechter.

3) Tegenpartij aanspreken. Belangrijk is dat je de tegenpartij moet hebben aangesproken inzake dit dispuut. Het liefst natuurlijk schriftelijk, zodat je dit ook kunt aantonen. In sommige gevallen vereist de wet dat je de andere partij nog een termijn geeft om alsnog na te komen of  iets te herstellen. Soms is het dan ook raadzaam een jurist in te schakelen om je hierbij al te helpen.

4) Tegenpartij is een bedrijf of consument. Wanneer je tegenpartij een consument betreft  moet je er rekening mee houden dat consumenten meestal extra beschermd zijn en jij je als professionele partij keurig aan je eigen regels moet hebben gehouden en redelijk bent geweest richting consument.

Belangrijk om te weten is dat deze redelijkheid-toets veelal zwaarder weegt bij rechters  wanneer het een consument betreft dan bij een bedrijf als tegenpartij. Wel is ook dit natuurlijk steeds afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

5) Reageren op standpunt tegenpartij. Wanneer je tegenpartij zijn/haar standpunt heeft voorgelegd aan jou, dan dien je deze te hebben bestreden met je eigen argumenten. Het spreekt voor zich dat de voorkeur geniet dat je dit ook weer schriftelijk hebt gedaan zodat je dit kunt aantonen bij de rechter.

Dit zijn uiteraard slechts een aantal algemene factoren waarop de juridische haalbaarheid van jouw zaak wordt beoordeeld. Er dient echter te allen tijden te worden gekeken naar het totaalplaatje en de omstandigheden in je zaak. Wanneer je hebt ingeschat of hebt laten inschatten of jouw zaak juridisch haalbaar is, is het nog wel de vraag of de kosten om een gerechtelijke procedure te starten wel opwegen tegen de baten. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat je nimmer alle daadwerkelijk gemaakte kosten toegewezen zult krijgen van de rechter.

Tip: Behalve een goede (juridische) afweging maken of je wel voldoende bewijzen hebt en genoeg hebt gedaan om jouw zaak bij de rechter te laten slagen, is het tevens belangrijk de afweging te maken of de kosten wel opwegen tegen de baten.

Wil je weten of jouw zaak juridisch haalbaar is? Stuur me gerust een bericht of geef me een belletje (0622037358). Ik kijk graag met je mee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.