Je werknemers vrij rondom kerst en oud en nieuw: hoe zit dat juridisch?

Omdat deze vraag zo’n beetje wel ieder jaar rond deze tijd een keer voorbij komt, zal ik het antwoord kort toelichten.

Veel van je werknemers willen graag vrij rondom de kerstdagen en oud en nieuw. Soms besluit je als bedrijf deze periode zelfs helemaal te sluiten en moeten je werknemers verplicht vrij nemen. Maar hoe zit dat nu precies juridisch, mag dat wel?

Jij als werkgever dient de vakantiedagen van je werknemer vast te stellen. Dit gaat normaliter in overleg. Wel is het zo dat je als werkgever kunt besluiten niet iedereen vrij te geven in deze periode omdat je bezetting anders in de soep loopt. Je hebt dan bedrijfsbelang en kunt dit bij je werknemer aangeven als reden van afwijzing. Je dient dit alsdan wel binnen twee weken na het verzoek, voor de vrije dagen, ook daadwerkelijk bij je werknemer aan te geven.

Wanneer je, je bedrijf juist helemaal sluit in deze periode en je werknemers willen juist wel werken, zijn zij verplicht vakantiedagen op te nemen. Maar… dit is alleen toegestaan wanneer je dergelijke verplichte collectieve vakantiedagen in het arbeidscontract, het personeelsreglement en/of in de CAO hebt vastgelegd.

Tip: Wanneer je vakantiedagen afwijst als werkgever, communiceer dit dan -in het kader van bewijsvoering- te allen tijde (ook) schriftelijk en beargumenteer waarom in dit geval het belang van werknemer moet wijken voor het bedrijfsbelang.  Heb jij ook een arbeidsrechtelijke vraag of een andere juridische vraag in het kader van je bedrijf? Stuur me dan gerust een bericht via gwenny@ge-mek.nl of tel. 0622037358. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.