Waarom schrijven juristen/advocaten zo moeilijk?

Deze vraag krijg ik regelmatig en het antwoord is vrij voor de hand liggend: het kost ons moeite om ineens “gewone-mensentaal” te schrijven om de simpele reden dat we als juristen/advocaten dat niet gewend zijn. Immers juristen/advocaten hebben juist juridische teksten leren schrijven en willen niets liever dan heel passioneel in de pen klimmen en een prachtige uiteenzetting van standpunten schrijven. Dat is gewoonweg het ding van de jurist/advocaat, zoals de bakker bij je om de hoek die wellicht niets liever doet dan lekkere croissants bakken. Daarnaast schrijven veel juristen ook nog eens denkend, waardoor de teksten vaak niet ‘lekker’ weglezen. Ik betrap mezelf hier ook (nog) dagelijks op.

Het is dus niet zo eenvoudig voor een jurist of advocaat om maar “gemakkelijk” te schrijven omdat er dan in principe een geheel nieuwe skill aangeleerd moet worden. Daarnaast is het nog maar de vraag of het wel in alle gevallen zo verstandig is om in “gemakkelijke taal” te schrijven of dat het je soms juist zou kunnen tegenwerken. Want soms kan het overnemen van een bepaald stuk tekst uit een uitspraak van een rechter -die in het verleden succesvol was- natuurlijk opnieuw succesvol zijn. Point taken. Wanneer dit “moeilijk” geschreven stuk in je voordeel werkt, zul jij als ondernemer er vast geen problemen mee hebben. Dat wordt pas anders als je wilt en/of moet begrijpen wat je rechten zijn.

Ook zouden juristen/advocaten in sommige gevallen door een emmer vol met vakjargon net iets scherper en eenduidiger hun verhaal kunnen neerzetten. Maar is dat wel zo? Immers stijl kan afleiden maar is volgens mij nog nooit doorslaggevend geweest voor het succes in (vaak ook buiten) de rechtszaal. De inhoud en opbouw van het verhaal daarentegen wel. Dus waarom zou het dan niet “gemakkelijker” kunnen? Ik ben van mening dat het (teveel) communiceren in het juridische vakjargon niet meer van deze tijd is. Transparantie en toegankelijkheid van het recht is daarentegen wel de toekomst. Zo kun je dat al enige tijd terugzien bij de rechtspraak die op allerlei manieren probeert transparanter te communiceren en in het publiek te treden.

Het belang van begrijpelijke taal is namelijk steeds meer de juridische wereld door aan het dringen. Dus waarom blijven nog zoveel juristen en met name advocaten hierin zo achter? Ik zeg: “Hoog tijd voor verandering!”

Ik ben achter de schermen druk bezig met een nieuwe jas (of ja, een geheel nieuw outfit) voor GE|mek juridisch advies, want ook GE|mek juridisch advies kan nog meer met de toekomst mee. Om die reden ga ik meer inspelen op de vraag hoe de toegang tot recht laagdrempeliger (door bijv. al minder “moeilijk schrijven”) kan worden georganiseerd.

Houd mijn webpagina in de gaten voor het nieuwe outfit en meer nieuws hierover. Ik kan bijna niet wachten om dit te delen!   

2 gedachten over “Waarom schrijven juristen/advocaten zo moeilijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.