Wat verandert er voor de ondernemer in 2018?

Met de jaarwisseling om de hoek, is het tijd eens te gaan kijken wat er allemaal gaat veranderen voor jou als ondernemer in 2018. Om deze reden hebben wij een top 5 van wetswijzigingen gemaakt:

1) De AOW- leeftijd gaat omhoog.

Alle werkenden in 2018 hebben pas recht op AOW als ze 66 jaar zijn! Wil je meer weten wanneer jouw verwachte AOW- leeftijd is? Check dan de website van de Sociale Verzekeringsbank. 

2) Het stukloon voor je werknemers verandert.

Met stukloon wordt bedoeld het salaris dat je aan je werknemers betaalt op basis van de gemaakte productie. Je werknemers moeten hiervoor per 2018 tenminste het minimumloon per gewerkt uur verdienen. Hiervoor moet je het aantal uren registreren dat je personeel werkzaam is én het loon dat ze verdienen.

Voor bepaalde werkzaamheden is het mogelijk af te wijken van de regels van stukloon. Het gaat dan om werkzaamheden waarop jij als werkgever onvoldoende toezicht kan houden en je werknemer een bepaalde mate van vrijheid heeft om de werkzaamheden in te richten.

3) Alleen nog maar digitale correcties BTW-aangifte mogelijk.

Per 2018 kun je alleen nog maar via de digitale weg correcties doorgeven als er iets misging met je aangifte omzetbelasting.

4) Er is een nieuwe privacywetgeving per 25 mei 2018: de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Deze verordening heeft als doel de privacy van consumenten te beschermen en hen meer inzicht geven hoelang en waar hun gegevens moeten worden bewaard. Wij schreven al eerder voor onze collega jurist HBO juristen over de stappen die je als bedrijf moet zetten voor deze nieuwe privacywet. Inmiddels kun je op internet al diverse checklists vinden maar het blijft op-maat-werk. Ik adviseer dan ook te allen tijde een jurist mee te laten kijken en je te laten adviseren!

5) Voor je auto van de zaak: de bijtelling autobelastingen veranderen weer.

Wanneer je meer dan 500 kilometer rijdt per jaar dan betaal je bijtelling. Nu is het zo dat in 2018 auto’s die 1 tot 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, 19% bijtelling krijgen. Dit was in 2017 nog 17%. De rest van de tarieven blijven wel gelijk! Check via deze weg hoeveel jij aan bijtelling moet betalen.

Overige plannen 2018

Dit zijn uiteraard niet alle wijzigingen die worden doorgevoerd in 2018. Bovendien wil ons Rutte kabinet ook nog andere plannen doorvoeren. Zo wil men onder meer de wet DBA van de baan doen en het BTW tarief verhogen van 6 tot 9%. Wij houden je graag op de hoogte, ook in 2018. Maar in de tussentijd: geniet van een feestelijke jaarwisseling!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.