Een gesprek opnemen, mag dat wel?

 

Helaas gaat het ondernemen niet altijd van een leien dakje en hebben we allemaal wel eens onze vraagtekens bij gedragingen van een van onze opdrachtgevers of zakenpartner(s). Meestal na een reeks aan gebeurtenissen vertrouw je misschien de ander niet helemaal meer. Je wilt vervolgens een aantal gesprekken terug kunnen luisteren om bewijsmateriaal te verzamelen ivm je dispuut. Maar mag dat wel, een gesprek opnemen? In deze blog lichten wij graag het antwoord aan je toe. 

Opnemen als jij de deelnemer bent

Het antwoord op de vraag luidt: ja, het opnemen van een gesprek waarin jezelf deelnemer bent is juridisch gezien gewoon toegestaan. Echter je dient dit ook vooraf te melden aan de andere partij. Dit geldt voor allerlei gesprekken dus ook bijv. je gesprek met een keuringsarts of een andere UWV medewerker. Je hoeft hiervoor niet vooraf een verzoek te doen. Ook geldt dit in veel gevallen wanneer je namens een deelnemer handelt.

Opnemen als jij geen deelnemer bent

Wanneer het echter gaat om een gesprek waarin jezelf geen deel neemt, verbiedt ons wetboek wel de opname ervan.

Openbaar maken van opgenomen gesprekken

Verder mag het openbaar maken van de opgenomen gesprekken via de diverse sociale media kanalen niet zonder iemands toestemming. Doe je dit toch dan schend je de privacywet en maak je, je schuldig aan een strafbaar feit!

Ook het stiekem opnemen, zonder het te melden voorafgaand, mag. Maar let wel: publiceren op social media zal wel vaak de privacy van de andere partij schenden, daar moet je dus wel mee uitkijken.

Opgenomen gesprekken als bewijs

Ten slotte kunnen opgenomen gesprekken prima als bewijs worden gebruikt in civiele zaken in de rechtszaal. Specifieke eisen waaraan bewijs moet voldoen bij deze rechter zijn er namelijk niet.

Een stiekem opgenomen gesprek kan aldus ook prima dienen als bewijs maar hoe de rechter vervolgens het bewijs waardeert is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de inhoud van het opgenomen gesprek. Als de andere partij echter gaat roepen dat het onrechtmatig verkregen bewijs is, zal zijn verweer meestal niet slagen. Het moet dan wel een hele erge inbreuk zijn op zijn privacy.

Tip: In principe mag je dus gesprekken opnemen of je dat nu wel of niet vooraf meldt. Publiceren mag echter niet zomaar. Ten slotte kunnen de opnames gewoon gebruikt worden als bewijsmiddel in een civiele zaak. Hoe de rechter dit bewijs waardeert hangt vervolgens wel af van de zaak en de inhoud van het opgenomen gesprek. Heb je hierover ook een vraag of loop je ergens anders tegenaan? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.