Wanneer moet je juridisch advies inschakelen?

Jouw bedrijf kan ernstig in de problemen komen doordat je niet tijdig of zelfs helemaal geen juridisch advies inwint. Ik geef hieronder een vijftal voorbeelden van dergelijke problemen.

  1. Hoge schadevergoeding door niet goed voorbereid ontslag. Stel, je ontslaat een van werknemers maar dit ontslag is verre van goed voorbereid en niet (voldoende) gedocumenteerd. Dit kan vervolgens betekenen dat je hierdoor een enorme schadevergoeding oploopt!
  2. Hoge claims door lekkende contracten. Ook contracten kunnen lekken (wanneer niet afdoende dichtgetimmerd). Hierdoor kan uw bedrijf ook onverwachts een hoge claim krijgen. Contracten (bijv. arbeids, huur, koop, lease, IT contracten etc.) en algemene voorwaarden knippen en plakken van uw collega- ondernemer en/of zonder check door een jurist, kan aldus zeer drastische gevolgen hebben. Voor de zzp’er en mkb’er is dit soort schade vaak niet te dragen, wat soms zelfs kan leiden tot een faillissement.
  3. Hoge claims door afbreken van onderhandelingen. U was in conclaaf met een andere partij over een mogelijke samenwerking. Zonder goed juridisch beraad maakt u kans op claims.
  4. Hoofdpijn en hoge claims bij onduidelijke contracten. Discussies over de inhoud van contracten en/of uw algemene voorwaarden bezorgen u behalve hoofdpijn ook mogelijk hoge schadeclaims.
  5. Slecht incassobeleid kost uw handen vol met geld. Wanneer u geen gedegen dossier opbouwt tegen uw wanbetalers en hen niet op de juiste wijze aanmaant, kost u dit alleen maar geld in plaats dat u dit bij uw wanbetaler op kan eisen.

Veel van bovengenoemde problemen kunnen worden voorkomen door het (tijdig) inwinnen van juridisch advies.

Mijn Tip: Mijn advies is dan ook om niet te lang te wachten voordat je een jurist om advies vraagt. Soms is één brief of gesprek voor een jurist al genoeg om een vervelende situatie op te lossen. Maar liever nog voorkom je ze zoveel mogelijk en zorg je onder meer samen met je jurist voor waterdichte contracten, algemene voorwaarden, effectief incassobeleid en volledige dossieropbouw. Voorkomen is immers beter dan genezen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.