Kan ik als ondernemer een domeinnaam opeisen?

Een domeinnaam moet worden geregistreerd en hierbij geldt dat degene die het eerste de domeinnaam registreert, de domeinnaam ook krijgt toegewezen. Echter wanneer meerdere partijen aanspraak maken op dezelfde domeinnaam ontstaat een geschil. Wie de domeinnaam vervolgens kan opeisen is afhankelijk van een aantal factoren en omstandigheden. Een van die factoren zou kunnen zijn dat de domeinnaam in strijd is met de al bestaande handelsnaam. Hoe zit dat dan?

Nou stel, u wilt de domeinnaam van een andere partij graag voor uw eigen website gebruiken omdat deze domeinnaam wel heel erg veel lijkt op uw handelsnaam. De vraag is alsdan:

Mag/kan u deze domeinnaam dan zomaar opeisen?  

Het antwoord luidt: ja, u kunt als bedrijf met een handelsnaam die lijkt op de domeinnaam een ongebruikt domein opeisen. Het is echter wel van belang dat het betreffende bedrijf en/of uw concurrent een soortgelijke handelsnaam als de uwe in een soortgelijke branche gebruikt en er daardoor een kans op verwarring ontstaat. Pas dan is er waarschijnlijk sprake van handelsnaaminbreuk en kunt u diegene sommeren de betreffende domeinnaam over te dragen en/of het gebruik ervan te staken. Maar wanneer de andere partij aldus in een totaal andere branche zit en ook nog een andere handelsnaam heeft, kunt u de domeinnaam niet opeisen.  

Tip: Of u in een geschil over een domeinnaam deze domeinnaam daadwerkelijk kunt opeisen is afhankelijk van een aantal factoren en omstandigheden. In de wet is er (vooralsnog) niets geregeld over de domeinnamen. Het is daarom vooraf niet altijd gemakkelijk te zeggen wat de uitkomst zal zijn van een dergelijk geschil. Een jurist kan uw zaak beoordelen en u voorzien van het beste advies. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.