Hoe kan ik ondernemersrisico afdekken?

Misschien bent u al enige tijd ondernemer en gaan de zaken goed. Toch moet u zich bedenken dat natuurlijk niemand foutloos werkt en er ook geen garantie is dat u nooit door ziekte of andere zaken uit de roulatie zou kunnen raken. Ik zal zeker niet zeggen dat u voor alles een verzekering moet afsluiten, integendeel zelfs. Maar dat maakt niet dat het wel heel verstandig is binnen uw eigen branche en beroepsgroep te bekijken welke risico’s u maar beter kunt afdekken. 

Om deze reden geef ik u via deze weg 5 tips als het gaat om belangrijke risico’s afdekken:

Tip 1:Zorg voor een goede set algemene voorwaarden. Het hanteren van correcte kleine lettertjes wordt nog (te) vaak onderschat door ondernemers. Het is echter de basis van uw bedrijf want deze kleine lettertjes beschrijven onder welke voorwaarden u uw diensten en producten levert. Ze beperken uw ondernemingsrisico’s, voorkomen torenhoge schadeclaims en rechtszaken. Bovendien wint u tijd doordat u niet met iedere opdrachtgever opnieuw hoeft te onderhandelen over de voorwaarden waaronder u levert. 

Tip 2: Overweeg een arbeidsongeschiktheidsverzekering.Veel ondernemers twijfelen hierover omdat de kosten vrij hoog liggen en het ook niet verplicht is u hiervoor te verzekeren. Maar een ongelukje zit in een klein hoekje… Bovendien kan ook niemand in de toekomst kijken of er wel of niet sprake zal zijn van uitval door ziekte of andere omstandigheden. Het is dus zeker niet onverstandig toch eens goed naar deze verzekering te kijken. Extra tip: Mogelijk kunt u de kosten voor deze verzekering al zelf verlagen door kritisch te zijn op wat u verzekert en nauwkeurig uw financiële situatie onder de loep te nemen. Wanneer u zelf een geldbuffer achter de hand heeft, kunt u er bijv. ook voor kiezen om een verzekering te kiezen die pas uitkeert als u bijvoorbeeld minimaal zes maanden of twaalf maanden uit de running bent. 

Tip 3: Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af. Voor sommige beroepen en in sommige branches is een aansprakelijkheidsverzekering zelfs verplicht. De overkoepelende beroepsorganisaties legt deze verplichting bijvoorbeeld op. Wanneer er geen verplichting is, kan het toch behoorlijk wijs zijn deze verzekering af te sluiten want ook hier geldt dat u er enorme ondernemersrisico’s mee beperkt. Let wel op: er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen: de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) of de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Met een BAV verzekert u zich tegen de financiële gevolgen van een beroepsfout. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een fout advies dat uw bedrijf heeft gegeven. Met een AVB bent u verzekerd voor schade (bijvoorbeeld door een ongeluk) die u maakt bij uw klant of opdrachtgever.

Tip 4: Privé-verzekeringen gelden niet automatisch ook voor uw bedrijfszaken. Verzekeringsmaatschappijen maken namelijk onderscheid tussen zakelijk en privé. Uw privé-inboedelverzekering is dus niet geldig als u aan het werk bent. Voor al uw zakelijke activiteiten moet u in beginsel een aparte verzekering afsluiten. Dat geldt overigens niet alleen voor de inboedelverzekering, maar ook voor andere verzekeringen zoals de aansprakelijkheidsverzekering en opstalverzekering. 

Tip 5: Factoring. Factoring wordt ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Kortgezegd houdt het in dat u een vergoeding betaalt zodat uw facturen worden betaald door een bank of bedrijf dat zich bezighoudt met factoring. Zij handelen vervolgens zelf de betaling met uw klant af.

Heeft u een vraag hierover of over totaal iets anders? Laat het mij dan weten door uw vraag achter te laten in een comment of mij een bericht te sturen via e-mail: gwenny@ge-mek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.