4 juridische tips voor je bedrijf of als zzp’er ivm het coronavirus

Het coronavirus is het gesprek van de dag. Ook ik krijg veel juridische vragen binnen die te maken hebben met het beruchte virus. Behalve dat het virus de gezondheid van iedereen kan raken kan het jouw bedrijf of als zzp’er zijnde je financieel ook aardig in de problemen brengen. Om deze reden deel ik dan ook graag de volgende 4 juridische tips met jullie:

  1. Check contracten met je leveranciers/zakenpartners. Als je leverancier/zakenpartner moet sluiten kan deze niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Jij kunt daardoor schade lijden. Controleer allereerst je contract(en) met deze partij(en) om te zien of je deze schade kunt verhalen of dat die voor je eigen  rekening komen. Let wel: Of sprake is van overmacht is dan afhankelijk van de specifieke situatie. Vragen die spelen zijn bijvoorbeeld ‘In hoeverre heeft de overheid maatregelen opgelegd?’ ‘Kan een product bijv. ook via een andere partij geleverd worden?’ ‘Hadden partijen al bij het plaatsen van de bestelling kunnen weten dat niet geleverd zou kunnen worden in verband met het coronavirus?’.
  2. Neem voorzorgsmaatregelen: begin nu alvast met het zoeken van nieuwe opdrachten. Uiteraard volg je de welbekende richtlijnen van het RIVM en de maatregelen van de overheid maar mijn advies: ga nu al op zoek naar andere opdrachten en/of zorg voor goede schriftelijke afspraken met je huidige opdrachtgevers ivm het verzetten/uitstellen van opdrachten door het virus.
  3. Vraag eind deze maand als bedrijf/zzp’er Borgstelling BMKB aan. Wanneer je als bedrijf/zzp’ er klussen misloopt door het coronavirus valt dit helaas nu nog onder je eigen ondernemersrisico. Wel is er ook een vangnet voor het mkb en de zzp’ers (die een rechtspersoon, zoals een eenmanszaak, hebben) in de maak en eind deze maand hopelijk “klaar voor gebruik”. Het betreft de zogenoemde Borgstelling BMKB. Met de borgstelling kunnen bedrijven tegen gunstigere voorwaarden geld lenen bij de bank, bijvoorbeeld om hun rekeningen te betalen. Tot die tijd is het helaas nog roeien met de riemen die je hebt. Als zzp’ er kun je echter ook eventueel beroep doen op het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz) als het financieel echt heel slecht gaat.
  4. Vraag als werkgever werkverkorting aan. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het coronavirus als bijzondere situatie van overmacht aangewezen. Dit betekent dat bedrijven een beroep kunnen doen op werktijdverkorting wanneer zij -als gevolg van het coronavirus- minstens 20% minder werk hebben. Dit kan voor een maximale periode van 24 weken. Het aanvragen van werktijdverkorting kan via de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Let op: als werkgever ben je verplicht je werknemers door te betalen bij ziekte of besmetting. Die verplichting geldt niet bij ingehuurde zzp’ers. Heb jij nog juridische vragen mbt het coronavirus of een geheel andere juridische vraag? Stuur je vraag gerust door via: gwenny@ge-mek.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.