Mijn opdrachtgevers zeggen de opdrachten op, terwijl er al een overeenkomst was gesloten. Kan ik de schade verhalen?

Helaas is op deze veelgehoorde vraag geen algemeen antwoord te geven.  In het Burgerlijk Wetboek staat dat iemand schadeplichtig is wanneer hij tekortkomt in de nakoming van de verbintenis. Dit betekent eigenlijk gewoon: als je niet levert wat je hebt toegezegd, dan ben je verplicht schade te vergoeden. Uitgangspunt is dus dat jouw opdrachtgever moet betalen en dat jij de dienst of het product moet leveren.

In het Burgerlijk Wetboek staat echter ook een belangrijke uitzondering op deze hoofdregel. Er is namelijk geen verplichting tot schadevergoeding, als de tekortkoming niet aan de schuldenaar kan worden toegerekend. Met andere woorden: als de hetgeen je dient te leveren, niet kan worden geleverd en dit niet aan jou toe kan worden gerekend, is er geen verplichting tot vergoeding van schade. Er kan dus sprake zijn van overmacht, zoals nu het geval kan zijn wanneer je als bedrijf moet sluiten van de overheid vanwege het coronavirus. Een groot deel van de annuleringen die nu plaatsvinden zullen een kwestie van overmacht zijn, waardoor de schade dus niet kan worden verhaald. Dat zal echter steeds per geval moeten worden beoordeeld.

Heeft u hierover een specifieke vraag, of wilt u een andere juridische vraag stellen? Stuur mij dan een bericht via: gwenny@ge-mek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.