Kan een merkhouder jouw domeinnaam opeisen?

Dat hangt ervan af… Je hoeft met jouw website en eventueel bedrijf daarachter nog geen inbreuk hoeft te maken op het merk (en eventueel handelsnaam) van iemand anders. Het kan namelijk best zo zijn dat je bedrijf achter de website totaal iets anders is dan het diensten die, die ander aanbiedt.

Wanneer het geen vergelijkbare producten zijn en er dan ook geen verwarring is te verwachten bij het relevante publiek, zal er ook niet snel sprake zijn van merkinbreuk en wordt het opeisen van de domeinnaam door die ander een lastige zaak. Echter je mag een merk van een ander niet identiek – dan wel overeenstemmend – gebruiken voor dezelfde soort waren en/of diensten. Dit geldt ook voor domeinnamen. Wanneer jij dus wel vergelijkbare diensten biedt dan kan dit betekenen dat je de betreffende domeinnaam in beginsel dient over te dragen. Hij/zij kan deze dan opeisen via de rechter. Dit is een plicht van de merkenregistratie en daarom zal een rechter snel in het voordeel van een merkhouder oordelen.

Het is alleen niet altijd zo zwart wit. De rechter kan namelijk ook oordelen dat overdracht van de website niet nodig is als de websitehouder ervan de look and feel ervan aanpast en zorgt dat geen sprake meer is van inbreuk.

Stuur mij gerust een bericht om mee te kijken naar jouw specifieke (juridische) vraag.

Tip: Ik adviseer je in ieder geval altijd eerst te checken of de domeinnaam die jij wilt gebruiken niet al als merk staat geregistreerd om dit soort problemen te voorkomen. Dit checken kan heel gemakkelijk bijv. via merkenspot 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.