De avondklok, wat betekent het voor de ondernemer?

Het kabinet stelt voor om na instemming van de Tweede Kamer vanaf zaterdag 23 januari een avondklok in te voeren. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft anders riskeer je een boete van 95 euro. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

De avondklok gaat waarschijnlijk dit weekend nog in. Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Voor iedereen, dus ook voor alle ondernemers geldt dat je niet zonder geldige reden (en dus onder de uitzonderingen valt) tussen 20.30 en 4.30 uur op straat mag zijn. Maar val jij onder die uitzonderingen?

  • Ten eerste mag je als restaurant nog steeds eten laten bezorgen. Er was eerst onduidelijkheid over maar het bezorgen van eten valt onder werk, en is dus ook toegestaan na 20.15 uur. Eten afhalen bij het restaurant is overigens niet toegestaan na 20.15 uur.
  • Heb je een winkel die normaliter in de avond open is (na 20.00 uur) dan moet je wel sluiten voordat de avondklok ingaat.
  • Het laten bezorgen van pakketjes via bezorgingsdiensten mag ook nadat de avondklok is ingegaan.
  • Voor jouw medewerkers die naar en van hun werk komen (zoals bijv. de zorg), geldt dat zij zich ook op straat mogen begeven om zich te verplaatsen.
  • Voor zzp ‘ers die in de avonduren werken geldt dat wanneer het aantoonbaar nodig is om op straat te zijn tijdens de avondklok, dit is toegestaan (maar let wel je moet een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebben).

Voor iedereen geldt dat wanneer je naar buiten gaat, je het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ dus bij je moet hebben. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. Als je naar Nederland reist, dan moet je wel laten zien dat je uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom je tijdens de avondklok reist.

Voor iedere werknemer geldt dat je naast de ‘Eigen verklaring avondklok’ ook een ondertekende werkgeversverklaring op zak hebt. Inmiddels is de avondklok aangenomen en geldt deze vanaf zaterdag 23 januari 2021 (tussen 21.00 en 4.30 uur). Inmiddels kun je via de website van Rijksoverheid de twee formulieren downloaden en gebruiken. Ook staat hier uitgelegd hoe je ze moet gebruiken.

Mocht je hier nog vragen over hebben of heb je een andere juridische vraag dan stuur mij gerust een bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.