Mag je als werkgever kosten in mindering brengen op de transitievergoeding?

Werknemers hebben sinds 2015 recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dit recht geldt ook als een tijdelijk contract niet wordt verlengd. Maar mag je als werkgever bepaalde kosten in mindering brengen op deze transitievergoeding?

Ja, de zogenoemde transitie- en inzetbaarheidskosten mag je in mindering brengen op de transitievergoeding.

Transitiekosten zijn eigenlijk kosten die gemaakt zijn in verband met (dreigend) ontslag. Ze zijn gemaakt om een periode van werkloosheid na het einde van het arbeidscontract te voorkomen of te verkorten. Transitiekosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor (om)scholing of een outplacementtraject bij ontslag. Spreek jij als werkgever met je werknemer een langere opzegtermijn af dan de wettelijke of eerder overeengekomen opzegtermijn en is de werknemer die periode vrijgesteld van het verrichten van arbeid? Dan zijn de kosten daarvan ook transitiekosten.

Inzetbaarheidskosten zijn kosten die al eerder tijdens het dienstverband gemaakt zijn om de inzetbaarheid van je werknemer binnen of buiten jouw organisatie te bevorderen. Inzetbaarheidskosten die zijn gericht op een andere functie bij een andere werkgever, maar ook kosten die zijn gericht op een andere functie binnen je eigen onderneming mogen (vanaf 1 juli 2020) in mindering worden gebracht.

Echter kosten die worden gemaakt voor het vervullen van de huidige functie van je werknemer mogen niet in mindering worden gebracht. Ook mag je kosten die je als werkgever maakt op grond van wettelijke verplichtingen, zoals de re-integratie van een arbeidsongeschikte werknemer in het eerste of tweede spoor, of in het kader van herplaatsing ook niet in mindering brengen.

Overigens zijn er allerlei voorwaarden verbonden aan het in mindering brengen. Zo dien je onder meer het gespecificeerd en schriftelijk mede te delen aan je werknemer en moet deze ook vooraf schriftelijk instemmen. Hierover in een andere blog meer.

Tip: Mocht je hulp nodig hebben bij of met een arbeidscontract? Ik kijk vrijblijvend met je mee in een eerste (kennismaking)gesprek. Stuur me gerust een bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.