Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van een ingeschakelde verhuurmakelaar bij het vinden van huurders?

Je huurt een verhuurmakelaar die werk uit je handen neemt en voor jou op zoek gaat naar huurders van je woning/pand. In de praktijk iets wat vaak gebeurd, juist ook door ondernemers. Maar hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van deze verhuurmakelaar, bijvoorbeeld wat betreft de aansprakelijkheid wanneer de huurder uiteindelijk een wanbetaler blijkt te zijn?

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde hier onlangs over. Eisende partij (degene die de verhuurmakelaar hadden ingeschakeld) verweet de verhuurmakelaar onder meer onvoldoende onderzoek te hebben gedaan naar deze huurders en hun financiële gegoedheid. De vraag is of zij in dit geval hiermee een juridisch punt hadden?

Het antwoord daarop is: Ja, het Gerechtshof oordeelde in dit geval dat de verhuurmakelaar te weinig onderzoek had gedaan naar de huurders. Tussen de woningeigenaren en de verhuurmakelaar bestond een overeenkomst van opdracht. De wet bepaalt dat een opdrachtnemer in alle gevallen bij zijn werkzaamheden de zorg moet betrachten van een ‘goed opdrachtnemer’. Doet hij dat niet, dan schiet de opdrachtnemer (in dit geval een verhuurmakelaar) tekort jegens de opdrachtgever (degene die de verhuurmakelaar heeft ingeschakeld). Er is dan sprake van wanprestatie.

Om vast te stellen of een opdrachtnemer -in dit geval verhuurmakelaar- als een goed opdrachtnemer heeft gehandeld, kijkt de rechter of deze heeft gehandeld als een redelijk handelend en redelijk bekwaam vakgenoot. Welke eisen hieraan concreet worden gesteld, is van allerlei factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld: eventuele geldende gedragsregels, de aard van het beroep (de zorg van een verhuurmakelaar wordt anders ingekleurd dan de zorg van bijvoorbeeld een jurist), de omvang van de opdracht maar ook wat diegene over de opdracht heeft toegezegd, de toevertrouwde belangen etc.

In dit geval kwam het erop neer dat deze verhuurmakelaar had toegezegd de financiële gegoedheid van de kandidaat-huurders te controleren, maar dit niet althans onvoldoende is nagekomen. Hij had namelijk nagelaten deugdelijk onderzoek hierna te doen. In beginsel moet ook de verhuurmakelaar de afspraken uit het contract met je nakomen, dus ook in dit soort situaties waar een huurder een wanbetaler blijkt te zijn. Doet hij dat niet, dan moet de verhuurmakelaar de woningeigenaren/eigenaren panden schadeloosstellen voor de onbetaald gebleven huurlasten. In deze zaak was dat een bedrag van bijna € 6.000 maar je kunt je voorstellen dat dit snel en nog veel hoger kan oplopen.

Tip: Vergewis je van de afspraken die je vastlegt met een verhuurmakelaar cq iedere opdrachtnemer. Zorg dat je verwachtingen van de diensten cq de zekere zorgplicht van deze opdrachtnemer in elk geval goed vastliggen en laat bij voorkeur het contract eerst juridisch checken door een jurist.

Heb jij ook een juridische vraag of wil je dat ik met je meekijk naar je contract met een opdrachtnemer? Stuur me gerust een bericht via tel. 0622037358 of gwenny@ge-mek.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.